Kora nara liječi čir - Volim Podgoricu

Kora nara liječi čir

Sok od divljeg nara je kralj prirodnih sokova, bogat vitaminom C, prirodni je antioksidant, jača imunološki sistem, daje snagu bolešljivoj djeci.  Nar je bogati vitaminima B grupe, vitaminom K, mineralima (kalicijum, kalijum, bakar, mangan), ukratko super voćka.  U Crnoj Gori divljeg nara ima, skoro bukvalno, na svakom koraku, ali ako vam se ne šeta duž naših puteva da berete divlji nar, možete ga kupiti na pijaci. Pitomi, divlji, sladak ili kiseo, obradujete svoj oraniyam i uvrstite ga u dnevni jelovnik. I, nipošto ne bacajte koru! Naše bake su koru sušile i njome liječile crijevne i želudačne i crijevne bolesti, dijareju, dizenteriju, upalu slijepog crijeva, čir na želucu, salmonelozu, i to za svega nekoliko dana!

Međutim, morate biti oprezni. Za šoljicu čaja od 200ml dovoljno je desetak grama usitnjene kore. Jača koncentracija može izazvati kontraindikacije, glavobolju, mučninu ili vrtoglavicu.

Evo i recepta.

U šoljicu staviti usitnjenu koru nara, preliti kipućom vodom, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata.  Kod dijareje, popiti pola šoljice, i, ukoliko u roku od nekoliko sati (3-5) ne nastupi poboljšanje, popiti preostalu polovinu. Čaj se ne cijedi! 

Kora nara pomaže i kod hroničnih bolesti,  ali ga treba koristi nešto duže.  Za čir na želucu, šolja čaja se napravi ujutro, na prazan želudac se popije pola, a tokom dana ostatak, po par gutljaja, u jednakim vremenskim razmacima.  Čaj se pije najduže pet dana, pauza onoliko dana koliko se pije čaj, pa onda još jednom. 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com