Njegova ljubav prema letenju spasila na stotine života, evo i kako - Volim Podgoricu

Njegova ljubav prema letenju spasila na stotine života, evo i kako

KADA je pre 15 godina prodao stan u kojem je živeo sa porodicom i kupio prvi avion, Dragan Ivančević, vlasnik jedine privatne avio-kompanije „DI er“, nije slutio da će njegova ljubav prema letenju spasti stotine života. Ipak, pre nekoliko dana, sa svojom malom, ali odabranom ekipom proslavio je veliki jubilej – hiljadu medicinskih letova širom Evrope, hiljadu životnih drama koje je i sam preživeo.

– Malo je reći da sam srećan. Stotine spasenih života, spasene dece, sačuvanih ekstremiteta, prevezenih organa, hiljadu stresova, trke sa vremenom, strepnje, letova noću, po snegu, letova sa zatvorenih aerodroma – kaže Ivančević.

Oko trećine medicinskih letova Dragan je obavio za pacijente iz Crne Gore, a sam je snosio troškove za 72 leta.

– Crnogorsko osiguranje plaća letove samo za svoje osiguranike. Međutim, dogodi se, recimo, da devojka od 19 godina otkine ruku, nema osiguranje, a mora u roku od šest sati biti u Beogradu na mikrohirurgiji. Šta da radim? Sedam u avion i letim. Sličan slučaj je bio sa čovekom iz Nikšića, kome je cirkular otkinuo ruku, a nema osiguranje. Vozim, naravno. Posle nekoliko meseci, dolazi čovek, pruža mi bocu rakije i kaže: Ovo je ruka koju ste spasli! Sećam se, dečak je dobio opekotine trećeg stepena u Podgorici, nema osiguranje, šta ću, vozim, naravno – priseća se Ivančević.

Ne može kaže, u momentu, da se seti svih priča, i ne zna odakle da počne, i gde da završi priču o sebi, o letenju, o letačkoj istoriji Ivančevića, o formiranju crnogorske avio-kompanije. Tu su i priče o školi letenja iz koje je izašlo više od 120 pilota, o akrobatskom letenju koje mu je pasija, o entuzijazmu koji ne prestaje, o svojoj avio-kompaniji koja sada ima tri aviona i nekoliko školskih, o ljudima i nebu.

Biti vlasnik avio-kompanije može izgledati nekome kao velika stvar i veliki novac. Moja ekipa i ja zarađujemo plate, troškovi su veliki, i nema tu velikog prostora za bogaćenje. Međutim, nema tog novca kojim se može meriti osećaj da ste spasli nečiji život, dete, nekome ruku ili nogu. Nema tog novca kojim se može meriti moja sreća i ponos kada moji đaci na aero-mitinzima pokažu sve što sam ih naučio – priča Dragan za „Novosti“, prvi put za novine, svoju i priču svoje porodice, koja bi mogla stati u roman ili film.

Malo je reći da je Dragan pilot. Profesionalac. Avioni su njegov život, njegova prošlost i njegova budućnost.

Na aerodromu u Golubovcima kod Podgorice, pored hangara, nalazi se njegova kancelarija, kuhinja, krevet za spavanje, terasa sa nekoliko stolova, kad dođu prijatelji.

– Letenje je moj život, moja strast, moja ljubav. Dežuram 24 sata dnevno, 15 godina nisam imao godišnji odmor, nisam otputovao za Novu godinu, jer svakog 1. januara letim, previše alkohola, dogodi se neka nesreća, kod nas ili u regionu – priča Ivančević.

Njegov deda Nikola Ivančević, pilot vojske Kraljevine Jugoslavije, poginuo je 6. aprila 1941. godine braneći Beograd. Njegov otac, pilot bivše, velike Jugoslavije, poginuo je iznad Durmitora, u Crnoj Gori, kada je Dragan imao samo četiri godine. Draganov sin, Veljko, pilot je crnogorske avio-kompanije „Montenegroerlajnz“. 

Prvi let u porodici Ivančević odigrao se pre jednog veka. Od Nikole, preko Veljka i Dragana, do Veljka juniora, Ivančevići su pisali ne samo vazduhoplovnu istoriju Crne Gore već i Srbije i nekadašnje Jugoslavije. Dragan je, od pilota „Jata“, preko saveznog inspektora za letenje, utemeljivača crnogorske nacionoalne avio-kompanije, avionske vatrogasne jedinice, do svoje kompanije i škole letenja, dao neizbrisiv pečat nebu iznad Crne Gore i šire. Ipak, najveće priznanje i najveća nagrada, najznačajniji jubilej jeste ovaj, upravo proslavljeni – hiljadu letova za život.

(Novosti online)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com