Vratite ječam u svoju kuhinju - Volim Podgoricu

Vratite ječam u svoju kuhinju

Kada je riječ o žitaricama, ječam je kralj zdrave ishrane.  Prepun je vlakana, vitamina i minerala. Bogat je niacinom (vitamin B3), tiaminom (vitamin B1), sadrži selen, gvožđe, magnezijum, cink, fosfor i bakar. Sadrži antioksidante i fitohemikalije – prirodne hemikalije koje se nalaze u biljkama. Studije su pokazale da fitohemikalije mogu umanjiti rizik oboljevanja od određenih srčanih bolesti, dijabetesa i raka. 

Od ječmenog slada, koji se koristi u proizvodnji piva, dobija se brašno visoke hranjive vrijednosti, posebno bogato vitaminom B12 koji je rijedak u namirnicama biljnog porijekla. Ječmeni slad bogat je vitaminom E i enzimima i lako svarljiv, podstiče lučenje želučanih sokova, pa je koristan u ishrani osoba s bolesnim želucem, rekonvalescenata, djece i starijih osoba. vlakna kojima je ječam bogat pospješuju varenje i održavaju ravnotežu crijevne flore. Ječmena sluz koja nastaje pri kuvanju oljuštenog zrna vrijedna je dijetalna hrana kod bolesti grla i želuca. Cijelo zrno ječma, prženo i samljeveno, s dodatkom cikorije, može zamijeniti kafu. Ječmena kafa pomiješana s mlijekom odličan je napitak za djecu i starije bez kofeina.

KAKO SPREMITI

Skuvajte ječam, a zatim ga pomešajte sa mljevenim mesom i drugim sastojcima od kojih pravite ćufte, pljeskavice, prije kuvanja ili prženja.

Kuvani ječam dodajte u salatu umjesto testenine ili kuvanog pirinča.

Ječam možete dodati u čorbe i variva, a možete od zrna ječma napraviti čorbu. Jednostavno ga koristite umjesto pasulja ili graška, sve ostalo kao što inače kuvate. 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com