Filipović o Kraljičinoj plaži: Sređena država ne tjera prave investitore - Volim Podgoricu

Filipović o Kraljičinoj plaži: Sređena država ne tjera prave investitore

U aprilu ove godine povučen je potpis sa saglasnosti na tekst ugovora o prodaji budvanskog i barskog zemljišta investitoru iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Razlozi za povlačenje potpisa bili su isključivo motivisani bojaznošću da određeni djelovi ugovora nisu u skladu sa zakonima države u kojoj živimo. Poštenje investitora, njegovo porijeklo i portfolio, iako važni, nisu ni u jednom trenutku bili presudni za donošenje te odluke, kazao je potpredsjednik opštine Budva Ljubo Filipović.

“Otuda i nerazumijevanje za potrebom da nas serija intrevjua, članaka i reportaža ubijedi u besprekornost investitora“, napisao je na Facebook profilu Filipović.

Kako je naglasio potpredsjednik opštine Budva, živimo u državi čiji su političko-sistemski ciljevi nedvosmisleno postavljeni Ustavom.

“Živimo u državi republikanskog uređenja, u kojoj se odluke donose demokratskim putem. Demokratski procesi donošenja odluka nisu uvijek efikasni i brzi, i ne treba da budu. Možda iz tog razloga dijelom i imamo nerazumijevanje od strane diplomatskih predstavnika Ujedinjenih Arapskih Emirata, u kojima je proces donošenja odluka daleko jednostavniji s obzirom da se radi o federaciji apsolutističkih, ustavnih monarhija“, kazao je Filipović.

U Emiratima, dodaje on, nema slobode štampe kakvu je poznaju zapadne demokratije, niti slobodnog političkog mišljenja.

“Sve su ovo razlozi koji nam govore da su razvojne lekcije, koje pristižu iz ove nam daleke, ali prijateljske zemlje, koliko god da je njihova namjera dobra, teško primjenljive na naše uslove. Mi nemamo izvorišta nafte (još uvijek) i efikasan, neopterećen demokratijom, sistem donošenja odluka, kako bi “vizijom ostvarili meteorski napredak“, ali imamo obalu, nevjerovatnu obalu, konekciju sa svijetom i razvojnu šansu koju ima malo koja zemlja na svijetu. Problem je što je imamo malo, i što moramo škrtariti sa njom. Kada je prodajemo, moramo više od 100 odsto biti sigurni da smo uradili pravu stvar“, naglasio je Filipović.

Prema njegovim riječima, ako ipak postoji konsenzus da nam ovakav politički sistem ne donosi dovoljno efikasne rezultate, uvijek možemo pokrenuti ustavne promjene i njima eliminisati ograničavajuće demokratske procedure.

“Jedino što moramo biti više nego sigurni možemo li se nositi sa posljedicama koje bi uslijedile“, istakao je Filipović.

On se osvrnuo i na izjavu predsjednika Filipa Vujanovića da se Crna Gora specijalizovala za tjeranje stranih investitora.

“Imali smo ovih dana od najviših državnih funkcionera opasnu zamjenu teza kojom je nekoliko puta iskazano da SDP-ovo insistiranje na pravilima tjera investitore. Sređen sistem i vladavina prava nigdje u svijetu ne tjeraju investitore (bar ne one prave), već su osnovni preduslov predikativnosti, na osnovu koje oni mogu projektovati svoje poslovanje. Vladavina prava, nam je, ne zaboravimo i glavni preduslov u jurenju naše spoljnopolitičke agende i članstva u NATO-u i EU. Tako da sam više nego siguran da je tas na kom je ona daleko teži od onoga u kome su želje i žurba bilo kog investitora“, poručio je potpredsjednik opštine Budva.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com