Danas o kamatama - Volim Podgoricu

Danas o kamatama

Savjet Centralne banke održaće danas  sjednicu na čijem dnevnom redu treba da se  nađe  pitanje ograničenja kamatnih stopa, saznaju „Vijesti“.

Iz vrhovne monetarne instititucije  najavili su  da će uvesti privremene prinudne mjere kojima će ograničiti kamatne stope zato što banke nijesu poštovale preporuku da to same urade. 

Skupština je ljetos odustala od usvajanja izmjena Zakona o obligacionim odnosima, kojima je poslanik SNP-a   Aleksandar Damjanović predlagao da se ograniče kamatne stope,  jer je CBCG u mišljenju navela da je preporučila bankama da to urade do kraja septembra. Iz CBCG je tada najavljeno da će uraditi analizu koja će pokazati na koji način treba ograničiti kamate, procjenjujući da pojedine kamatne stope ulaze u zonu zelenaških. 

Iz CBCG, na čijem čelu je Milojica Dakić, ocijenili su  da su kamate na kredite i dalje prijetnja finansijskoj stabilnosti države, te da u tome nalaze pravni osnov za ograničenje kako bi zaštitili ustavnu obavezu da su odgovorni za finansijsku stabilnost. 

Prema avgustovskim podacima CBCG, najveća prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa banaka za kredite privredi bila je 12,26 odsto za kupovinu robe široke potrošnje, a kod mikrofinansijskih institucija je bila 27,5 odsto (za kupovinu stana i adaptaciju). 

Ista kamata za građane je bila 15,88 odsto i to za namjenske kredite, a kod MFI 29,04 odsto za kupovinu zemljišta.  

CBCG je u preporukama Vladi za narednu godinu tražila da se zakonski ograniče kamatne stope.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com