Postoji “univerzum u ogledalu” u kom vrijeme teče unazad - Volim Podgoricu

Postoji “univerzum u ogledalu” u kom vrijeme teče unazad

Zašto vrijeme ide samo u jednom smjeru i zašto je budućnost toliko drugačija od prošlosti? Iako su ovo prilično jednostavna pitanja, ona muče naučnike duže od jednog veka. Po jednoj novoj teoriji, naučnici su na ova vječna pitanja dobili odgovor – po njoj, vrijeme ne ističe i postoji još jedan svemir koji je paralelan sa našim i u njemu vrijeme teče unazad.

Eksperiment u kome su stvoreni isti uslovi kakvi su postojali u vreme nastanka našeg svemira navodi na zaključak da je nakon Velikog praska nastao još jedan svemir, koji izgleda kao naš kada se posmatra u ogledalu i u kome kazaljka vremena ide unazad. 

Eksperiment je dao odgovor na ključno pitanje teorijske fizike: da svi osnovni zakoni, kao što su zakoni relativiteta i gravitacije, potpuno isto funkcionišu ako vrijeme ide unazad. 

Po ovoj teoriji, entropija – moć svemira da tokom vremena izvrne postojeće zakone – takođe utiče da vreme teče unaprijed. S obzirom na to da je svemir na početku bio uređen, da bi tokom vremena postao mnogo haotičniji i dezorganizovaniji, ista stvar se dešava sa vremenom. 

Međutim, to se bazira na pretpostavci da je svemir bio savršeno uređen u vrijeme kada je nastao, i premda je ta pretpostavka usvojena od mnogih naučnika, nju je u realnosti nemoguće dokazati. Ako po novoj teoriji vrijeme ne teče samo u jednom smjeru, onda bismo imali odgovor i na to pitanje. 

Drugim riječima, ljudi misle da je jedini mogući smjer u kome vijreme teče ovaj postojeći, zato što možemo vidjeti samo ovu našu stranu svemira.

(Indipendent)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com