Kontrolno saslušanje o aferi “bebe” bez ministra - Volim Podgoricu

Kontrolno saslušanje o aferi “bebe” bez ministra

Odbor za zdravstvo počeo je kontrolno saslušanje čelnika Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje (IJZ) i bjelopoljske bolnice, povodom slučaja infekcija beba u tom gradu, a sjednici ne prisustvuje bivši ministar Miodrag Radunović.

On je u dopisu koji je uputio Odboru naveo da nije dužan da se odazove pozivu na saslušanje i da je stav o događajima iskazao kroz ostavku.

Predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Zoran Jelić, kazao je da prema poslovniku Skupštine, nije bio u obavezi da se odazove pozivu.

Direktor Institua za javno zdravlje Boban Mugoša rekao je da bi drugačije reagovali da su neophodne informacije dobili na vrijeme. On je kazao da se infekcije rješavaju “unutar kuće”, da je Komisija za sprečavanje infekcija dužna da u okviru bolnice obavijesti nadležnog epidemiologa i Institut za javno zdravlje.

Bivši direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju Tomislav Jeremić rekao je da nije bio obaviješten da se nešto nesvakidašnje i neuobičajeno dešava na odjeljenjima. Kazao je da su ljekari nezavisni u svom radu i da nema pravo da se miješa u rad ljekara specijalista, ali da je morao biti obaviješten.

– I u najboljim zdravstvenim ustanovama u svijetu se dešavaju infekcije, ali se one moraju prepoznati i ne smije se dozvoliti da zakaže sistem, rekao je on.

Bivši načelnik ginekološko-akušerskog odjeljenja Zvonko Puletić tvrdi da je 14. novembra pozvao načelniku Centra za neonatologiju Kliničkog centra Crne Gore Danojlu Dakić i pitao je da li su prijavili infekciju, na šta mu je ona odgovorila da još nisu.

Istakao je da nakon rođenja djeteta, brigu o zdravlju beba preuzimaju pedijatri i neonatolozi.

Na pitanje poslanika da li je prijavila infekciju Komisiji za sprečavanje intrahospitalnih infekcija, čiji je član, Danojla Dakić je odgovorila da nije bilo intrahospitalne infekcije, jer nije prenesena na ostalu djecu, kao i da nisu bili u obavezi da obavijeste komisiju i IJZ.

Rekla je da su infekciju prijavili kada su dobili nalaze hemokulture.

Šefica Odjeljenja za neonatologiju u bjelopoljskoj Opštoj bolnici Haka Tahirović je kazala da je danima izložena javnom sudu, kao i da je novinari degradiraju i omalovažavaju “od ministra proglašena krivom i kao koska bačena vukovima”.

– Odgovorno tvrdim da za 13 godina na odjeljenju neonatologije nije bilo infekcija, kazala je ona.

Tahirović je, kako je rekla, u danima kada se dešavala infekcija, bila odsutna iz porodičnih razloga.

– A pedijatri su samostalni u svom radu, dodala je ona.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com