Đukanović privrednicima: Od luzera do lidera - Volim Podgoricu

Đukanović privrednicima: Od luzera do lidera

Prije deset godina smo bili najnerazvijeniji od bivših jugoslovenskih država, a danas smo najrazvijeniji od zemalja Zapadnog Balkana koje nisu u Evropskoj uniji, rekao je premijer Milo Đukanović novinarima nakon današnjeg sastanka sa crnogorskim privrednicima u Privrednoj komori Crne Gore

Privrednici, međutim, nisu prezadovoljni situacijom u državi i uslovima poslovanja. Na sastanku su “istresli” sve Što ih muči! 

Predsjednik Privredne komore Velimir Mijušković rekao je da brojni probelemi muče privredu, te upozorio da se “stvari moraju mijenjati”.
– Prije svega u vidu izmjene zakonskih riješenja, i to zakona o privrednim društvima i javnim nabavkama. Neophodan je i poslovni registar, ali i novi zakon o radu koji će zaštiti i poslodavce, kazao je Mijušković i naglasio da zakon mora biti fleksibilniji.

– Na tržištu posluju brojne trgovine na crno i ugrožavaju one koji rade zakonito i izmiruju obaveze prema državi i zaposlenima, i vode računa o kvalitetu proizvoda, kazao je Dragan Bokan, vlasnik kompanije “Voli”. Po njegovim riječima, kompanija “Voli” ove godine za brojne analize platila je 62 hiljade evra.

– S druge strane nelojalna konkurencija prodaje hranu sumnjivog kvaliteta i na taj način ugrožava zdravlje ljudi, kaže Bokan. Za Toma Čelebića, vlasnika građevinske kompanije “Čelebić”, ključna je legalizacija nelegalnih objekata kojih, prema procjenama, ima oko sto hiljada.

Turistički poslenici imaju svoje muke:
– Ove godine prihod od turizma bio je oko 700 miliona evra. Naredne godine se očekuje sto miliona manje, rekao je Žarko Radulović, suvlasnik Hotela “Splendid”. On naglašava da se ne smije gubiti vrijeme, jer to može teško pogoditi turističku privredu.

– Mora se raditi na vrijeme, i što prije dovesti niskobdžxetne avio kompanije. Ako po tom pitanju ne uradimo ništa za mjesec, dva, situacija će biti jako teška, kazao je Radulović.

U Montenegroerlajnzu, nacionalnoj avio kompaniji, nisu oduševljeni idejom o niskobudžetnim avioprevoznicima, ali, kako kažu, nisu ni protiv. Kako je kazao Živko Banjević iz Montenegrerlajnza, dobro došli su samo oni koji nemaju letove sa destinacija koje pokriva ova kompanija.

(Volim Podgoricu)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com