Za Cucku jeku 2.000 eura iako je otkazana - Volim Podgoricu

Za Cucku jeku 2.000 eura iako je otkazana

U dokumentu o donacijama i sponzorstvu Nacionalne turističke organizacije za 2014. godinu navodi se da je ta organizacija sa 2.000 eura sponzorisala, između ostalog, i manifestaciju Cucka jeka. Ukupan iznos donacija i sponzorstava tokom 2014. godine iznosi 194.000 eura, piše Dan.

List podsjeća da je muzička manifestacija Cucka jeka bila zakazana za 9. avgust, ali je jedan od organizatora, bubnjar Dragoljub Đurčić, saopštio da je otkazana usled neadekvatne podrške prestonice Cetinje. On je tada kazao da i pored svih napora da istraje, nije u stanju da sam preuzme sve rizike i odgovornosti koje takva manifestacija zahtijeva.

Iz kabineta gradonačelnika Cetinja tada je saopšteno da je prestonica obezbijedila neophodna sredstva za održavanje Cucke jeke.

Prema izdvojenim finansijskim sredstvima Cucka jeka je druga u nizu kulturnih manifestacija programa „Ljeto u Prijestonici“. S obzirom na već preuzetu logističku podršku i učešće drugih sponzora, finansijska konstrukcija apsolutno postoji i to, recimo, u približnoj mjeri kao za protekli Rojal Mjuzik festival, koji je trajao tri večeri sopštili su tada iz Prestonice, piše Dan.

Podgorički dnevnik pdosjeća da je Đuričić rekao da se osjeća usamljeno prilikom planiranja Cucke jeke i kroz suze istakao da nema para, i da već četiri godine moli i nada se da će uvidjeti šta ta manifestacija znači crnogorskom narodu.

Na takvu njegovu izjavu reagovali su tada iz Prestonice Cetinje i naveli da su za Cucku jeku izdvojena sredstva veća od 10.000, te da u organizaciji tog događaja uz Prestonicu učestvuju i Turistička organizacija grada, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nacionalna turistička organizacija, koje su za njega izdvojile 2.000 eura.

Prema najavama sa pomenute konferencije za medije, ove godine je u Kobiljem dolu trebalo da nastupe Darkvud Dab, Hepi Hour, Branka Šćepanović, Mišo Popović, Zlatko Manojlović, Đurađ Đuričić i mnogi drugi.

Pravni savjetnik u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Boris Marić kazao je za Dan da državni organi često u dijelu sponzorisanja zaobilaze Zakon o javnim nabavkama.

– U dijelu sponzorisanja očigledno je da postoje ogromne zlupotrebe. Kada je u pitanju Turistička organizacija morali bi postojati kriterijumi kada neka organizacija daje sponzorstvo da se vidi da li je ono realizovano adekvatno i da li su ostvareni željeni efekti. U ovom slučaju možemo reći da je inicijalna opravdanost davanja postojala, ali s obzirom na to da manifestacija nije održana moralo se reagovati, jer mi kao poreski obveznici moramo znati šta se desilo sa budžetskim sredstvima. Jednostavno mora postojati procedura, kriterijum i odgovornost u slučaju sponzorstva i donacija, istakao je Marić.

Kako navodi, imajući u vidu činjenicu da manifestacija nije održana, sredstva su morala biti vraćena na račun sa koga je novac uplaćen.

Sredstva se ne daju na ruke, već se uplaćuju sa računa na račun i mora se vidjeti da li će se novac namjenski potrošiti. Primalac donacije treba da obavijesti državni organ o realizaciji i karakteru trošenja sredstava, rekao je Marić.

U izvještaju Turističke organizacije navodi se da je za sponzorstvo modne revije Vivijan Vestvud dojiljeno 5.500 eura, za festival Sunčane skale 20.000, Internacionalnu smotru mode 7.000, Studentijadu 3.000, Internacionalni ljetnji festival u Kotoru 4.000, dok je za Si Dens festival donorano 100.000 eura, navodi Dan.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com