Iz Beograda stiže uređaj za uništavanje ambrozije - Volim Podgoricu

Iz Beograda stiže uređaj za uništavanje ambrozije

Uređaj za uništavanje korova i ambrozije tima iz Srbije proglašen je najboljom inovacionom tehnologijom na Međunarodnom sajmu inovacionih tehnologija i dizajna u Hong Kongu.

Članovi tima su mladi stručnjaci Miloš Stanković i Milutin Pećić. Stankovićev patent, uređaj za uništavanje korova i ambrozije, kvalitetom i inovativnošću je pobijedio patente više od 400 izlagača iz cijelog svijeta, piše Telegraf.rs.

Stankovićev uređaj na kojem je radio oko šest godina pomoću određene struje i frekvencije uništava ambroziju u korijenu bez hemije i pesticida, ekološkim putem i čini da ambrozija više ne raste tokom sezone.

U saradnji sa Svjetskim fakultetom za poljoprivredu, uređaj je testiran u Srbiji, Njemačkoj i Švedskoj, a nadležni u gradu Beogradu planiraju da ga u skorije vrijeme iskoriste za masovno uništavanje ambrozije na teritoriji srpske prijestonice.

Miloš Stanković je rođen u Beogradu 1984. godine, diplomirao je na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” u Novom Sadu (smjer proizvodni menadžment), a master studije završio je na Fakultetu za primijenjenu ekologiju u Beogradu.

U Kini mu je prošle godine uručena akademska nagrada za životno djelo za izvanredna međunarodna dostignuća. Ruska međunarodna akademija nauka, čiji je član, dodijelila mu je najveće priznanje – počasnu titulu viteza nauke, a Vlada Srbije mu je dala prvi novi pasoš Srbije. Godine 2002. je proglašen za pronalazača godine. Zaslužni građanin Zemuna postao je 2006. godine.

Ambrozija jedna je od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svijetu. Jednogodišnja je samonikla biljka iz roda invazivnih korova, visine od 20 cm do dva metra, vretenastog korijena i uspravnog, razgranatog stabla, sa listovima jajolikog oblika, posutim dlačicama.

Njeni cvjetovi skupljeni su u duge grozdaste cvasti na vrhu stabala i grana, žućkaste boje. Niče od sredine aprila, a cvjeta u kasno ljeto i jesen, od sredine jula do prvih mrazova i proizvodi polen.

Polen ambrozije izgleda kao kugla sa šiljcima, tačnije ima male kukice kojima se zakači za sluzokožu gornjih disajnih organa i tako stvara velike alergijske probleme – kijanje, svrab u nosu, curenje iz nosa, suzne i crvene oči, kašalj, otežano disanje sa osjećanjem nedostatka vazduha.

Osim respiratornih tegoba javljaju se i promjene na koži u vidu crvenih pečata i svraba, a mogu da nastanu i komplikacije u organima za varenje.

Alergični na ambroziju trebalo bi što manje vremena da provode u prirodi, da zatvaraju prozore ujutro i uveče kada je koncentracija polena ambrozije najviša i da se u slučaju pojave bilo koje od navedenih tegoba jave ljekaru.

Jedna biljka ambrozije može proizvesti više od milijardu zrna polena, a vjetrom se može rasprostraniti na površinu od nekoliko stotina kilometara. Zrno polena zadržava klijavost i do 40 godina. Najefikasniji način uništavanja ambrozije je čupanje iz korijena.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com