Sjutra je Sveti Nikola, slava bez premca - Volim Podgoricu

Sjutra je Sveti Nikola, slava bez premca

Slava Sveti Nikola je po broju onih koji je slave, bez premca među pravoslavcima u Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj, a kako pada u vrijeme velikog božićnog posta, vjernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

Sveti Nikola se u Podgorici poklapa i sa danom oslobođenja grada. 

Veliki broj porodica slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja koji važi za zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.  Sveti Nikola j hramovna i manastirska slava SPC.

Kako Sveti Nikola pada u vrijeme (tačno na polovini) velikog božićnog posta, vjernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu. Sveti Nikola je slava nepromenljivog datuma – 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine taj svetitelj preminuo.

Sveti Nikola se slavi i 22. maja, u znak sjećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenijete iz Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari, u Italiji, i položene u crkvu svetog Jovana Preteče, koja je ubrzo postala stjecište hodočasnika. Tri godine potom građani Barija podigli su velelepnu crkvu tom svecu.

Tom hramu je docnije, u 14. vijeku, srpski kralj Stefan Dečanski slao bogate priloge i cijelu crkvu ukrasio srebrom u znak zahvalnosti što mu je, kako je vjerovao, Sveti Nikola povratio vid.

Sveti Nikola, arhiepiskop mirlikijski, slavi se i danas u cijelom hrišćanskom svijetu. Roditelji su ga, kao sina-jedinca i kao dar od Boga, njemu i posvetili.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com