Uručene Devetnaestodecembarske nagrade - Volim Podgoricu

Uručene Devetnaestodecembarske nagrade

anas su na Svenačanoj sjednici Skupštine Glavnog grada zvanično uručene Devetnaestodecembarske nagrade ovogodišnjim laureatima, glumici Dubravki Drakić i direktoru Doma zdravlja Podgorica doktoru Nebojši Kavariću. Svečanost je održana po prvi put u svečanoj sali stare zgrade vlade.

Predsjednik Skupštine Podgorice Đorđe Suhih kazao je otvarajući sjednicu da je danas veliki jubilej jednog od od najznačajnijih datuma u slobodarskoj istoriji Crne Gore.

“Tog 19. decembra 1944. godine Crna Gora je konačno uspjela da se otrgne iz kandži okupatora i počne da živi kao slobodan grad .On nas sve još jednom iznova podsjeća i obavezuje da odamo počast našim precima koji su se borili za slobodu i da nastavimo da njegujemo antifašističke vrijednosti koje su utkane u temelje crnogorskog društva. Zbog toga je naša obaveza, ali i generacija koje dolaze, da se sa uvažavanjem i poštovanjem uvijek sjećamo oslobodilaca Podgorice i da budemo vječno zahvalni onima koji su dali živote za slobodu ovog grada“, istakao je Suhih.

Svi znamo da oslobođenje Podgorice nije bila jedina, niti posljednja bitka za slobodu, dostojanstvo i samostalnost građana našeg grada, podsjeća Suhih i napominje da je Crna Gora i u bliskoj prošlosti bila izložena raznim iskušenjima kojima je znala da odgovori mudrom i promišljenom politikom, koja je danas dovela pred vrata Evropske unije.

“U tom smislu jedna od najvažnijih i najsvetijih pobjeda u našoj bogatoj istoriji je ona referendumska – 21. maja 2006. kada smo obnovili državnost Crne Gore, povratili međunarodni subjektivitet i preuzeli odgovornost za sopstvenu budućnost i budućnost generacija koje dolaze. Ta istorijska pobjeda posebno dobija na značaju i težini zato što je ostvarena na najdemokratskiji način – slobodno izraženom voljom građana na referendumu. Sve te uspješno savladane bitke omogućile su da danas slavimo i oragnizujemo svečanosti na kojima se podsjećamo i sumiramo ono što smo uradili u prethodnom periodu“, poručio je Suhih.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović kazao je da nijedan datum ne svjedoči uvjerljivije o slobodarstvu Podgorice kao 19. decembar. Prema njegovim riječima, on traje i kao naša savjest i opomena, kao postojan znak slobodne Podgorice koju su gradili najbolji među našim precima.

“Njihova djela nas obavezuju da i ubuduće gradimo slobodno demokratsko društvo, grad dostojan čovjeka i evropske Crne Gore. Uvjeren sam da ovo nije samo jubilej Podgorice, već cijele Crne Gore. Doprinos Podgorice narodnooslobodilačkoj borbi bio je častan i izuzetan, za vječno pamćenja“, rekao je Stijepović.

Govoreći o planovima za budućnost Podgorice, Stijepović je rekao da aktuelna uprava posvećeno radi na razvoju gradu.

“Za nama je uspješna, a pred nama još uspješnija godina, a o tome svjedoče veliki projekti. Nastavićemo da ulažemo i gradimo našu evropsku Podgoricu“, poručuje gradonačelnik.

Bivša potpredsjednica vlade Gordana Đurović kazala je obrazlažući Devetnaestodecembarske nagrade da je žiri napravio pravi izbor dobitnika ovog visokog priznanja.

Nebojša Kavarić je primajući nagradu rekao da je ovogodišnja nagrada posebna zato što se dodjeljuje jubilarni 50-i put.

“Hvala što ste učinili da nas naše profesije, kolege i institucije u kojima stvaramo obavezuju da u daljem radu budemo vođeni profesionalizmom i odgovornošću“, rekao je on.

Dubravka Drakić je prilikom prijema ovog velikog priznanja recitovala stihove pjesme Lesa IvanovićaLjudi sjenke, a nakon toga je i objasnila zašto se baš odlučila za tu pjesmu.

“Profesija ljekara, profesora i glumca podrazumijeva da smo okruženi ljudima i da radimo za ljude, a ova prva strofa pjesme će omogućiti da bolje vidimo ljude“, kazala je Drakić.

Glavni grad je danas takođe odao i priznanje najboljim crnogorskim studentima, a gradonačelnik Stijepović je uručio nagrade za 28 najuspješnijih visokoškolaca.

Svečana sjednica Skupštine Glavnog grada kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica iz javnog života završena je nastupom vokalne grupe „Alata“.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com