Ako ste vegetarijanac: Tri biljna izvora gvožđa - Volim Podgoricu

Ako ste vegetarijanac: Tri biljna izvora gvožđa

U ishrani vegetarijanaca treba obratiti pažnju na dovoljan unos gvožđa i prevenciju malokrvnosti.

Anemija se ponekad teško otkriva jer su njeni rani simptomi veoma blagi. Zbog toga se može je lako pomiješati sa tegobama koje se viđaju kod drugih bolesti ili nakon korišćenja nekih ljekova. Umor, manjak životne energije, pospanost, malaksalost, sve su to znaci da je broj crvenih krvnih zrnaca možda smanjen, a da ćelije ne dobijaju dovoljno kiseonika. U prevenciji i liječenju mogu da pomognu kopriva, proso i susam.

Kopriva

Kopriva spada u jedan od najpoznatijih narodnih lijekova za liječenje anemije. Pošto je „bezopasna” biljka, može da se koristi tokom trudnoće i dojenja – najbolje u svježem obliku, kao salata ili varivo. Ništa manje nije efikasna ni kada se koristi kao čaj ili tinktura. Ona snabdijeva organizam gvožđem, kalcijumom, magnezijumom i manganom. Zbog svojih fantastičnih svojstava, upotrebljava se za jačanje imuniteta i opštu detoksikaciju organizma. U kombinaciji sa polenom, predstavlja još snažnije sredstvo za stvaranje hemoglobina, pa samim tim i za liječenje anemije. Koprivu treba brati od juna do septembra, može se i koristiti u ishrani kao varivo, čorba ili čaj.

Recept za jačanje krvne slike: Pomiješajte polen, sok od koprive i med. Uzimajte svako jutro po jednu kašičicu.

Čaj od koprive

Osušene listove korpive prelijte kipućom vodom, poklopite i pustite da odstoji deset minuta. Zatim procijedite i pijte više puta dnevno. Ako su listovi svježi kuvajte ih 15 minuta, procijedite i preventivno pijte čaj samo jednom dnevno, a kod liječenja bolesti 2-3 šoljice dnevno. Prevelike doze čaja mogu izazvati nadraživanje želuca, crvenilo ili zatvor, pa u tim slučajevima treba prestati sa uzimanjem čaja.

Proso

Ova žitarica je, nažalost, uglavnom poznata kao sirotinjska hrana, ili hrana za ptice. Međutim, neki narodi ga vjekovima koriste kao lijek za mnoga oboljenja. U 100 grama prosa se nalazi devet milgrama gvožđa, što ga svrstava u dobre namirnice za prevenciju i liječenje anemije. Osim toga, pomaže u liječenju kardiovaskularnih oboljenja, naročito ateroskleroze, potom kod bolesti organa za varenje, oboljenja bubrega i mokraćne bešike. Odlično je sredstvo za eliminaciju viška tečnosti iz organizma, a samim tim utiče i na smanjenje otoka, koji su česta pojava u trudnoći. Koristi se i protiv mokrenja u snu, proliva… Pročišćava kožu i utiče na lijep ten, jača kosu i nokte. Proso je idealna žitarica za pripremu kaša, ili kao prilog jelima, umjesto krompira i pirinča.

Kaša od prosa: Skuvajte proso u dva i po puta više sojinog mlijeka. Na kraju dodati mljevene bademe, sušene višnje ili brusnicu, i sok od cijeđene pomorandže.

Susam

Izuzetno je bogat gvožđem, tako da je dovoljno unijeti samo 25 grama ovog sjemena da bi se zadovoljila polovina dnevnih potreba čovjeka za gvožđem. Osim tog minerala, u velikim količinama je prisutan i kalcijum (sjemenke susama sadrže čak sedam puta više kalcijuma od mlijeka), kao i mangan, bakar, magnezijum i selen. Susam je višestruko značajan za trudnice i dojilje jer, između ostalog, predstavlja dobar izvor kvalitetnih bjelančevina, a takođe je odličan čistač crijeva, pa sprječava i liječi opstipaciju (zatvor). Treba ga jesti u mljevenom obliku, sirov, kao dodatak jelima od žitarica, ili pomješan sa jogurtom.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com