Mugoša još vlada pod Goricom! - Volim Podgoricu

Mugoša još vlada pod Goricom!

Dva i po mjeseca nakon što je napustio funkciju gradonačelnika Podgorice, Miomir Mugoša i dalje odlučuje u Fudbalskom klubu Budućnost!

Dugogodišnji predsjednik Skupštine podgoričkog kluba, bez čije saglanosti se pod Goricom u minuloj deceniji i po nije mogla donijeti ni jedna važnija odluka, krajem prošlog mjeseca sazvao je sjednicu.

Skupštine na kojoj je imenovao dva nova člana Upravnog odbora. U pitanju su biznismeni, Saša Jeknić i Aleksandar Vuković. Time je upravljačko tijelo trenutno četvrtoplasiranog tima prvoligaške tabele prošireno sa pet na sedam članova, i to po Mugošinom nalogu.

Sporno je, naravno, ko je ovlastio Miomira Mugošu da se i dalje pita u fudbalskom klubu – čak i da postavlja nove članove uprave, nakon što je još 23. marta ove godine bilo jasno  da ostaje bez fotelje gradonačelnika Podgorice. 

FK Budućnost je 2007. godine transformisan u Akcionarsko društvo sa većinskim paketom akcija  u vlasništvu Glavnog grada (90 odsto). Osam odsto akcija pripada bivšim fudbalerima, a dva odsto navijačkoj grupi „varvari” (mada još traje spor na osnovu čega je izvršena takva raspodjela i kako će se ona primjenjivati u praksi).

Po zakonu o Privrednim društvima, Skupština – u ovom slučaju Skupština glavnog grada kao većinski vlasnik kluba – dužna je da ovlasti lice koje će je zastupati na sjednici Skupštine FK Budućnost koja se održava jednom godišnje.

Mugoša, prema našim informacijama, nije dobio ovo ovlašćenje, već se pozvao na akt sa prve Skupštine akcionara 2007. godine, na kojoj je zaista bio ovlašćen da predsjedava sjednicom.

Sve su to i razlozi zbog kojeg je i aktuelni predsjednik Upravnog odbora Bojan Šarkić, kako saznajemo, zatražio mišljenje Skupštine glavnog grada, čak je i  konsultovao pravnike – koliko je validan papir iz 2007. na koji se pozvao Mugoša. 

Predsjednik Skupštine kluba je, u suštini – formalna funkcija, čija je uloga uglavnom vezana za stabilnost kluba, emisiju ili prodaju akcija.

Ovlašćena prestaju kada se završi sjednica, a rukovođenje klubom preuzima Upravni odbor (odnosno Bord direktora, čije naloge dalje sprovodi izvršni direktor). Upravi odbor jednom godišnje imenuje upravo Skupština, ili mu produžava mandat.

Da je Mugoša minulih godina u mnogo navrata prekoračio svoja ovlašćenja u klubu, preblaga je konstatacija. Nijedna sjednica UO (obično se pod Goricom održavaju u kasnim večernjim satima) nije mogla da prođe bez predsjednika Skupštine kluba i njegove komande. Mugoša je postavljao i smjenjivao trenere, dovodio fudbalere, upadao u svlačionicu (čuvena „bukvica” fudbalerima  2009, zbog koje je tadašnji trener Miodrag Ješić umalo otišao). Riječju – ponašao se kao pravi gazda. 

A za vrijeme njegove vladavine (stupio na dužnost predsjednika Skupštine 2000. godine) klub se svakim danom srozavao sve niže, dok nije spao na najniže grane u istoriji. 

Nekada respektabilan klub u jugoslovenskim okvirima, danas je tek 4. na tabeli u Crnogorskoj ligi. Tu je bio i prošle godine. Budućnost više nema ni svoj stadion (pod još nerazjašnjenim okolnostima za vrijeme Mugoše predat je Glavom gradu), a sve je manje i  navijača – na posljednjih nekoliko utakmica bilo ih je nekoliko stotina.

Klub takođe nema ni travnati teren za trening, nakon prodaje zemljišta na Marezi. Kompletan trenažni proces svih kategorija kluba obavlja se na plastičnim terenima na Starom aerodromu. Prije godinu i po „plavo-bijeli” nisu imali licencu za nastup u evropskim takmičenjima, zbog neplaćenih poreza i doprinosa tadašnjim i bivšim fudbalerima.

Sve je to danas FK Budućnost, nekadašnja institucija crnogorskog fudbala. I dalje pod Mugošom!

Đorđije Suhih će biti novi predsjednik Skupštine kluba?

Nedefinisano stanje u FK Budućnost nakon odlaska Miomira Mugoše sa funkcije gradonačelnika Podgorice (dužnost je 6. oktobra preuzeo Slavoljub Stijepović) trajaće sve dok Skupština glavnog grada ne izabere novo lice koje će je predstavljati u FK Budućnost, odnosno novog predsjednika Skupštine kluba.

To bi moglo da se dogodi početkom naredne godine, a to bi, kako saznajemo, mogao da bude baš nedavno izabrani predsjednik Skupštine Glavnog grada, Đorđije Suhih.

Ostaje da se vidi da li će sa dolaskom novog predsjednika Skupštine (Suhiha ili nekog drugog) doći do konačnog „oslobađnja” kluba. To jest, da li će upravljanje Fudbalskim klubom Budućnost konačno preuzeti organ koji zaista  treba da ga vodi, onako kako piše na papiru – Upravni odbor. 

Pod Miomirom  Mugošom je, uz pojedine izuzetke, u minulih 15 godina to  bilo samo formalnO.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com