Pavlović o aferi Telekom: Stanković ćuti, Ivanović “potrčala da se prijavi za put u SAD” - Volim Podgoricu

Pavlović o aferi Telekom: Stanković ćuti, Ivanović “potrčala da se prijavi za put u SAD”

Vlast će učiniti sve da ne dozvoli dolazak bilo kakvih dokaza o aferi Telekom iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnu Goru, smatra poslanik Demokratskog fronta (DF), Koča Pavlović. 

Prema njegovim riječima, nova izjava američkog ambasadora Sju Kej Braun o aferi Telekom može se tumačiti kao spremnost administracije SAD da prekrati farsičnu višegodišnju igru gluvih telefona između crnogorskog Ministarstva pravde i Tužilaštva i američkog pravosuđa, oko dostavljanja dokaza vezanih za tu korupciju od prije deset godina. 

On se nada da pomenuta odlučnost američke administracije zaista postoji i da je ona isključivo motivisana željom da se procesuiraju i kazne osobe na čijim računima je 2005. i 2006. godine završilo 7,35 miliona eura korupcije. 

“Nadam se da ova odlučnost administracije SAD da pomogne u rasvijetljavanju afere Telekom nije reakcija na smjenu čelnika Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), već da je isključivo motivisana željom da se pomogne zaštiti interesa naših građana i da se doprinese borbi protiv korupcije i kriminala i jačanju vladavine prava u Crnoj Gori”, naveo je Pavlović u saopštenju. 

On je dodao da će režim učiniti sve da ne dozvoli dolazak bilo kakvih dokaza o aferi Telekom iz SAD u Crnu Goru jer se ta “režimska odlučnost” mogla vidjeti i prije tri dana u Skupštini, tokom rasprave o finansijskim izvještajima i planovima Agencije za telekomunikacije koju vodi Zoran Sekulić, koji je i sam “junak jedne krivične prijave za višemilionsku štetu nanijetu državi kroz ugovor sa Mađar Telekomom”. 

Pavlović očekuje da će režim pokušati da se prilagodi i da će, u cilju sprječavanja prenošenja afere Telekom u Crnu Goru, pokušati da pronađe “adekvatan odgovor” na “otvoreni poziv” Braun. 

“Vjerujem da će glavni akcionar afere Telekom i svih drugih afera, Milo Đukanović, ovog puta izbjeći ljutite izjave poput onih od prije šest mjeseci, kada je rekao da je to za njega (još jedna) završena priča, a da je svako povezivanje njegove porodice sa aferom ‘obična glupost’. Vjerujem da će Đukanović i Marković još jednom pokušati da trguju”, kazao je Pavlović. 

Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković, kako je naveo, ćuti, dok je specijalni tužilac Đurđina Ivanović “potrčala da se prijavi za put u SAD”. 

“Siguran sam da g-đa Ivanović namjerava da, nakon što se u Vašingtonu upozna sa dokazima, odmah, još iz taksija ili sa aerodroma, saopšti crnogorskoj javnosti da u rečenim dokazima nema osnova za bilo kakvu istragu o korupciji”, rekao je Pavlović. 

Njega, kako je kazao, ne bi začudilo da u međuvremenu i ministar pravde Duško Marković „skokne“ do Vašingtona, nebi li kako napravio još jednu trgovinu u korist “svoga šefa” a na štetu građana i države Crne Gore. 

“Ako se ta trgovina desi, onda će uslijediti epsko prevođenje dokaza (tih kojima raspolaže pravosuđe SAD), koje će, kao po običaju, vjerovatno trajati u nedogled. Do nekog narednog poziva iz Ambasade, ili do neke naredne smjene u bezbjednosnom sektoru”, zaključio je Pavlović. 

U blogu, u petak objavljenom na sajtu Ambasade, Brown je navela da se nada da će crnogorski tužioci, koji rade na slučaju Telekom, iskoristiti poziv američkog Ministarstva pravde da posjete SAD, gdje će imati pristup svim dokumentima u vezi sa tim slučajem, kao i pomoć u identifikovanju dokumenata koji mogu biti posebno važni za Crnu Goru.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com