Protesti mogu samo na Jazu i stočnoj pijaci - Volim Podgoricu

Protesti mogu samo na Jazu i stočnoj pijaci

Ako se prihvate predložene izmjene Zakona o javnom okupljanju, teško da će se u bilo kom crnogorskog gradu naći odgovarajuća lokacija za izražavanje volje građana, ocijenjeno je na jučerašnjoj sjednici skupštinskog  Odbora za ljudska prava. 

Predlogom zakona je precizirano da se  okupljanja ne mogu održavati na 50 metara od Vlade, Skupštine, Predsjednika, Ustavnog suda, bolnica, škola, vrtića, na javnim putevima i u zaštićenim prostorima.

Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Miloš Vukčević objasnio je da je predlagaču bio cilj da se uredi ova oblast, da se popuni pravna praznina nastala ukidanjem tri člana zakona na Ustavnom sudu, a ne da se stvore uslovi za zabranjivanje javnog okupljanja.

“Zakon se donosi u vrijeme najave nenasilnih protesta. Vlada se uplašila i želi da stvori uslove da ih zabrani”, kazao je Miljanić

“I u drugim zemljama nije dozvoljeno javno okupljanje u blizini određenih institucija. U Hrvatskoj na 10 do 20 metara, u Austriji na 300 metara”, objasnio je Vukčević.

Za Snežanu Jonicu  (SNP) predložena rješenja su odlični izgovori za zabranjivanje bilo kog skupa koji ne odgovora.

“Uzmimo na primjer Bar ili Budvu ako biste imali na umu da lokacija na kojoj želite da organizujete javno okupljanje bude na propisanoj daljini od svih pobrojanih institucija, da ne bude u zaštićenim prostorima ili da ne ugrožava saobraćaj gdje će se onda održati taj skup”, zapitala Jonica.

Na tu njenu dilemu ironičnom upadicom je regovao poslanik DPS-a Srđa Popović pozivajući Barane da protestuju na Jazu.

Za poslanika Zorana Miljanića (DF) jasno je “da Vlada rigidan zakon donosi zbog straha”.

Tuponja je podsjetio da su javna okupljanja i protesti učestali, jer je sve više nezadovoljnih građana, a time je i sve veći pritisak na organe vlasti

“Zakon se donosi u vrijeme najave nenasilnih protesta. Vlada se uplašila i želi da stvori uslove da ih zabrani. Da li da se protestuje na stočnoj pijaci ili Ćemovskom polju, možda bi to Vladi odgovaralo. Došli su na vlast nasilno na protestima pa se plaše da tako ne budu i smijenjeni”, kazao je Miljanić.

I za predsjednika odbora Halila Dukovića, poslanika DPS, ima mnogo nedoumica od toga je li  time ograničena sloboda okupljanja garantovana Ustavom, do toga da je precizirano da se na zabranu okupljanja organizator žali MUP-u koji ga je zabranio. 

Predlogom da mirna okupljanja ne mogu biti organizovana ispred najviših državnih institucija, Vlada pokušava da smanji pritisak zbog sve češćeg nezadovoljstva građana, i obesmišljava suštinu protesta, smatraju u Pozitivnoj Crnoj Gori.

 Poslanik Pozitivne, Goran Tuponja, rekao je da neko ko izražava protest prema bilo kojoj instituciji, to može i treba da uradi neposredno ispred objekta u kojem je ona smještena. 

„Ako ih pomjere na 50 metara odatle, ne vidim nikakav efekat tog protesta“, kazao je Tuponja agenciji MINA.

 On je naglasio da potpuno uvažava razloge bezbjednosti.

„Ali, ne vidim zašto bi ta bezbjednost bila veća, ako demonstrante udaljimo na 50 metara od zgrade. Ta odredba obesmišljava proteste, a to je vjerovatno i cilj predloženih izmjena zakona“, smatra Tuponja.

 On je podsjetio da su javna okupljanja i protesti učestali, jer je sve više nezadovoljnih građana, a time je i sve veći pritisak na organe vlasti. 

„Oni taj pritisak doživljavaju kao nelagodu koje žele da se otarase“, kazao je Tuponja i dodao da udaljavanje protesta od institucija, takođe, djeluje destimulativno na demonstrante, što je, kako je naveo, još jedan cilj Vlade.

 Prema njegovim riječima, oni koji imaju razloge da protestuju, kao ni opozicija, neće se saglasiti sa tim predlogom.

„Najbolje bi bilo da potpuno zabrane proteste, ili da građani protestuju na Ćemovskom polju, ili negdje još dalje, gdje nikome ne smetaju. Ovdje govorimo o mirnim okupljanjima“, naglasio je Tuponja .

 On je kazao da da građanin koji protestuje, očekuje da mu se neko iz tih institucija obrati, da ga sasluša, da čuje njegove probleme i da mu pomogne da ih riješi. 

“A ovakav ignorantski odnos vlasti prema nezadovoljnim građanima, i to toliko dugo, može da postoji samo u Crnoj Gori”, zaključio je Tuponja.

2 komentara

  1. A lot of people in no way proceed to the level you possess as part of your writings. Your blog posts are supporting me in discovering some required facts. In the event you keep this up writing I think you may be a power within this arena.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com