Gojaznost može biti invaliditet - Volim Podgoricu

Gojaznost može biti invaliditet

Gojaznost se može smatrati oblikom invaliditeta ako zbog toga osoba ne može da u potpunosti izvršava radne obaveze i, ako se to utvrdi, gojazna osoba može tražiti zaštitu od diskriminacije na radu, mišljenje je Evropskog suda pravde. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, na osnovu procjena iz 2008, u Evropi je oko 23% žena i 20% muškaraca gojazno.

Mišljenje Evropskog suda pravde tražilo je dansko pravosuđe u vezi sa slučajem vaspitača Karstena Kaltofa koji je otpušten jer je gojazan. Kaltoft je bio težak 160 kilograma a indeks tjelesne mase mu je bio 54.

Kaltoft se obratio sudu zahtijevajući odštetu od opštinskih vlasti kao poslodavca. On je naveo da je žvrta diskriminacije po osnovu debljine, što su opštinske vlasti demantovale.

Danski sud je zatražio mišljenje Evropskog suda pravde o tome da li evropski zakoni brane diskriminaciju po osnovu gojaznosti i da li se gojaznost može smatrati invaliditetom.

Evropski sud pravde je naveo da evropski propisi ne predviđaju zabranu diskriminacije u oblasti rada i zapošljavanja na osnovu gojaznosti same po sebi, ali zabranjuje diskriminaciju po osnovu invalidtiteta.
Indeksom tjelesne mase označava se stepen uhranjenosti osobe uzimajući u obzir odnos težine i visine.

Kada je indeks od 18,5 do 25 osoba je normalno uhranjena.

Pretjerana uhranjenost je od 25 do 30, od 30 do 35 gojaznost prvog stepena, a od 35 do 40 gojaznost drugog stepena.

Iznad 40 je gojaznost trećeg stepena, što podrazumijeva i ekstremno veliki rizik od bolesti.

Sud je, takođe, utvrdio da se gojaznost može smatrati invaliditetom ako otežava izvršavanje radnih obaveza, odnosno “potpuno učešće osobe u profesionalnom životu ravnopravno sa drugim zaposlenima”, i ako je to na duže vrijeme.

To bi, na primjer, podrazumijevalo da težina otežava kretanje radnika ili da uzrokuje zdravstvene smetnje koje mu otežavaju rad, precizirao je sud.

Evropski sud pravde je naveo da pravosuđe članica EU treba da odlučuje da li prekomjerna težina neke osobe predstavlja invaliditet.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com