Ohladite spavaću sobu, dobro je za zdravlje! - Volim Podgoricu

Ohladite spavaću sobu, dobro je za zdravlje!

Spavanje je izuzetno važno za dobro zdravlje, kao što svi znamo. No, nova studija je pokazala da spavanje u hladnijoj sobi znatno poboljšava naše zdravlje. Hladnije spavaće sobe bi mogle suptilno transformirati vaše smeđe masno tkivo (smatra se dobrom masnoćom) u veću potrošnju energije i metabolizam, čak i za vrijeme dana.

Do nedavno, nučnici su smatrali da odrasli nemaju smeđu masnoću, no tokom  posljednjih par godina pronađena je vrlo mala i oskudna količina, veličine kašičice, u vratu i gornjem dijelu leđa kod mnogih odraslih ljudi. Ovo je vrlo važno jer smeđa masnoća, za razliku od poznatije bijele masnoće, je metabolički aktivna. Eksperimenti s miševima su pokazali da je potrebno da je šećer izbačen iz krvotoka da bi počeli sagorijevati kalorije i održavati unutrašnju temperaturu tijela.

Sličan proces se odvija i kod ljudi. Nova studija, publikovana u julu od strane Američkog društva za dijabetes, u saradnji s Nacionalnim institutom za zdravlje istražila je uticaj kontrolisanih klimatskih uslova spavaćih soba u kojima je spavalo pet mladih muškaraca volontera kroz nekoliko mjeseci. Mladići su tokom dana živjeli svoje standardne živote, no naveče bi se vraćali na spavanje u institut. Sva jela, uključujući ručak su im bili osigurani kako bi održali pravilno unošenje kalorija. Spavali su ispod provjetrenih laganih plahti.

Za vrijeme prvog mjeseca, istraživači su održavali temperaturu sobe 24˚, smatrajući da neutralna temperatura neće podstaći reakciju tijela. Sledećeg mjeseca, temperaturu soba su smanjili na 19˚, za koju su istraživači smatrali da će u malim okvirima stimulisati smeđe masno tkivo (ali ne i da će izazvati drhtanje, što je inače standardna reakcija na nižim temperaturama). Sledeći mjesec, temperatura soba je ponovo vraćena na 24˚, kako bi ukinuli sve efekte iz hladnije sobe, i na kraju poslednji mjesec, temperaturu su povećali na 27˚. Tokom eksperimenta šećer u krvi, novi insulina i unos dnevnih kalorija je praćen, isto tako nakon svakog mjeseca količina smeđe masnoće je mjerena.

Luksuzni hoteli u ledu su hit

Hladna temperatura, kako je istraživanje pokazalo, promijenila je njihova tijela znatno. Ono što je najviše iznenadilo, nakon nekoliko sedmica spavanja na temperaturi od 19˚, muškarci su skoro duplo povećali volumen njihove smeđe masnoće. Njihova osjetljivost na insulin, koji je pod utiecajem promjena šećera u krvi, se poboljšala. Promjene su se blago poboljšale no ta promjena je značajna, tvrdi Francesco S. Celi, jedan od istraživača i profesor na Virginija Commonwealth univerzitetu.

“Ovo su sve zdravi mladi muškarci, no samim tim što su spavali u hladnijoj sobi dobili su metaboličke prednosti u odnosu na ostale, koje bi mogle s vremenom smanjiti njihov rizik prema dijabetesu i ostalim metaboličkim problemima. Također su potrošili i nekoliko kalorija tokom spavanja u hladnoj sobi (ipak ne toliko da bi to rezultiralo gubitkom kilograma kroz tih nekoliko mjeseci). Metabolička poboljšanja su se poništila nakon nekoliko sedmica spavanja na temperaturi od 27˚, zapravo zaključak je da su mladići imali još manje nego pri prvom skeniranju.”

Poruka ovih istraživanja, kako Celi kaže:

“Kako bi snažno podstakli svoj metabolizam spustite nekoliko stepeni temperature u svojim spavaćim sobama. Moja sobna temperatura, a isto tako i temperatura u mojoj kancelariji ima još jedanu beneficiju – skraćuje sastanke. Očigledno je da smanjenje temperature našeg okoliša pospješuje određene mehanizme o kojima se do sada nije puno pisalo i raspravljalo.”

Spavanje u hladnoj prostoriji ili tuširanje hladnom vodom stvara stalno povećanje unutrašnje temperature tijela što doprinosi jačanju našeg imunološkog sistema i ubrzavanju metabolizma naročito u trenucima kada se opuštamo (spavanje ili pak tuširanje i kupanje).

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com