Ponovo odloženo suđenje Šariću i Lončaru - Volim Podgoricu

Ponovo odloženo suđenje Šariću i Lončaru

Poslije niza odlaganja, treće suđenje Dušku Šariću i Jovici Lončaru, iz Pljevalja, trebalo bi da počne 30. decembra.

Današnji početak trećeg suđenja, po nalogu Apelacionog suda Crne Gore, nije održano jer je usvojen zahtjev advokata Vladimira Čovića, koji je zatražio još malo vremena kako bi se upoznao sa predmetom, jer je prije desetak dana postavljen za branioca dvojici Pljevljaka po službenoj dužnosti.

Sud je poslije nekoliko nedolazaka njihovg advokata Borivoja Đukanovića koji je zbog toga kažnjen i sa 1.000 evra, odlučio da im postavi branioca po službenoj dužnosti, što je naišlo na njihovu oštru reakciju, ali je predsjednik krivičnog vijeća Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Bijelom Polju, Šefkija Đešević, ostao pri svojoj odluci.

Da podsjetimo, optužnicom koju je protiv Šarića i Lončara podigla Đurđina Ivanović, specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije, ratnih zločina i terorizma,  njih dvojica se terete za pranje novca, odnosno za stavljanje u platni promet oko 20 miliona evra stečenih švercom narkotika.

Na prvom suđenju, Duško Šarić je 2012 godine osuđen  8,5 godina zatvora, a Lončar 5,5. Sud je usvojio žalbu odbrane ali i tužioc a predmet vratio na ponovno suđenje, gdje su obojica optuženoh osuđeni na po 5,5 godina zatvora, ali i da u budžet Crne Gore uplate blizu 20 miliona evra. Međutim, uslijedile su nove žalbe i nova odluka Apelacionog suda da se održi novo suđenje pred istim krivičnim vijećem u Višem sudu u Bijelom Polju.

Inače, Šarić i Lončar su u pritvoru proveli po oko tri godine.

 

 

Slične Objave

Ponovo odloženo suđenje Šariću i Lončaru

Zbog trećeg izostanka sa zakazanog glavnog pretresa, advokata oz Podgorice, Borivoja Đukanovića, Pljevljaci Duško Šarić i  Jovica Lončar, kojima se u Višem sudu u Bijelom Polju sudi za pranje oko 20 miliona evra, dobili su branioca po službenoj dužnosti.

U daljem toku suđenja, njih će zastupati advokat iz Bijelog Polja Vladimir Čović.

– Petnaest minuta prije početka suđenja dobili smo podnesak od advokata Đukanovića, da ne može prisustvovatui pretresu zbog operacije, uz naglasak da nije u stanju da bude na suđenju ukoliko bude zakazano 24. 25. i 26. decembra, zbog zauzetosti pred Posebnim sudskim odjeljenjem u Beogradu gdje je branilac optuženom Darku Šariću.

Kako smo jednom zbog nedolaska, Đukanovića kaznili sa 1.000 eura, a drugi put odložili pretres, donijeli smo rješenje, shodno odluci predsjednika Višeg suda Tofila Žujovića da ga  razrješavamo dužnosti advokata optuženima Šariću i Lončaru, kazao je predsjednik krivičnog vijeća Šefkija Đešević, što se nije dopalo optuženom Šariću, koga specijalna tužiteljka za organizovani kriminal Đurđina Nina Ivanović tereti da je sa Pljevljakom Jovicom Lončarom ’’oprao’’ oko 20 milione evra stečenih švercom kokaina.

– Protivim se angažovanju drugog advokata. Slučaj je jako obiman  i složen. Đukanović zastupa nas obojicu aposolutno upoznat sa čitavim slučajem. Novom advokatu treba dosta vremena da se upozna sa slučajem. Loše je što nam postavljaju drugog advokata i zakazuju suđenje u nesvakidašnje kratkom roku. Kada smo bili u zatvoru suđenja nisu zakazivana i po nekokoiko mjeseci a sada  se to radi na brzinu, kao da je nekome stalo stalo da ovo sve brzo završi, kazao je Duško Šarić.

Inače, ovo je treće suđenje Šariću i Lončaru. Na prvpom je Šarić osuđen na 8,5 a Lončasr na 5,5 godina zatvora, ali je Apelacioni sud odbacio tu presudu, dok su na druzgom suđenju dobili po pet i po godina zatvora.

Inače, poslije oko tri godine provedene u zatoru Šarić i Lončar su pušteni da se brane sa slobode, a tokom ovih procesa obojica su negirali krivicu. Duško je isticao da je cio proces monitiran jer je on Darkov brat, čime se ponosi.

– Optužnica je potpuno iskonstruisana zahvaljujući pojedinim medijima, dijelu opozicije i pojedinim nevladinim organizacijama. Specijalno tužilaštvo me je je u nedostataku dokaza u ranijem postupku oslobodilo krivice stvaranje kriminalne grupe i preprodaju droge, i onda su nama dvojici stavila na teret delo pranje novca.. Sve je dokazano da je novac bio legalan, da se ne radi o prljavom novcu, siže je odbrane Šarića na doisadašnjim pretresima, dok je Lončar uz negiranje krivice tvrdio da Duško nije ni znao čile se bavi, niti ko radi u firmi Mat kompani, preko koje se, kako tvrdi specijalni tužilac prao novac stečen prodajom kokaina.

(Volim Podgoricu)

 

 

     

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com