Potpuna obustava nastave u školama u Srbiji - Volim Podgoricu

Potpuna obustava nastave u školama u Srbiji

Sindikati prosvjete u Srbiji danas će, drugi put u ovom polugodištu, potpuno obustaviti rad u školama i organizovati protestnu šetnju do Vlade.

Prosvjetari su pet sedmica u zakonskom štrajku i za to vrijeme, kako je Tanjugu rekla glasnogovornica Unije sindikata prosvjetnih radnika Jasna Janković, pregovori sa Vladom skoro da se nisu pomjerili sa početne tačke.

Unija i još tri sindikata – Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat radnika u prosvjeti Srbije, Granski sindikat “Nezavisnost”, ne odustaju od najvažnijeg zahtjeva da prosvjeta bude izuzeta od smanjenja plata, koje je već počelo.

“Smatramo da je nedopustivo da prosvetni radnici budu daleko ispod republičkog proseka, a da javne službe i javna preduzeća budu daleko iznad, a znamo da kod nas radi 70 odsto visokoobrazovanih ljudi”, rekla je Janković.

Ona je najavila da će danas oko 12: 30 sati prosvjetari biti na trgovima ispred školskih uprava svih većih gradova, kao i na beogradskom Trgu Nikole Pašića, odakle će prošetati do Ministarstva prosvjete i Vlade.

Janković je navela da su potvrđeni skupovi i u Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Zrenjaninu i istakla da će sindikat, ako im zahtjevi ne budu ispunjeni, nastaviti borbu za bolji položaj.

Zaštititi učenike i prosvjetare

Sindikati su prvi put obustavili rad 22. oktobra, a te četiri asocijacije imaju oko 70 posto članstva od svih zaposlenih u školama.

Zaštitnik građana Saša Janković Tanjugu je rekao da ima “izuzetno poštovanje za napor prosvetnih radnika da ukažu na ogromne probleme u prosveti”, ali se, kako ističe, to ne može činiti na štetu djece.

Prosvjeta je, prema recima zaštitnika građana, devalvirana, ponižena prethodnih decenija, što ima ogromne posljedice po sadašnjost i budućnost Srbije.

“U tom smislu, mogu samo da podržim napore prosvetnih radnika da unaprede svoj položaj i položaj prosvete u celini”, kaže ombudsman.

S druge strane, podsjeća Janković, prosvjeta postoji radi obrazovanja.

“Mislim da nije potrebno naglasiti da se nijedan cilj u prosveti ne može ostvariti tako da se nanese nenadoknadiva šteta onima koji u prosveti stiču znanje, pre svega deci”, istakao je on.

Zakonski minimum

Zaštitnik građana smatra da se mora naći način da se spoje i interesi prosvjetnih radnika, to znači unapređivanje njihovog materijalnog stanja, ali istovremeno da se interes učenika ne dovodi u pitanje.

“Apelujem na državne vlasti, ali i na prosvetne sindikate da oba ova cilja imaju u vidu”, rekao je Janković.

Inače, zakonski propisi u Srbiji ne predviđaju potpunu obustavu rada u školama. Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju predviđaju da “nastavnici, odnosno stručni saradnici u školi ostvaruju pravo na štrajk, pod uslovom da obezbede minimum procesa rada škole” u trajanju od “30 minuta po času u okviru dnevnog rasporeda i obavljanje ispita, a za stručnog saradnika 20 časova rada nedeljno”.

Ako nastavnici, odnosno stručni saradnici škole učestvuju u štrajku, a istovremeno ne pružaju minimum procesa rada iz stava 2. ovog člana, direktor škole pokreće disciplinski postupak, navodi se u zakonima.

(Telegraf)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com