MANDIĆ: Nijesam kriv, pogledaću svakog člana porodice Jovanović u oči - Volim Podgoricu

MANDIĆ: Nijesam kriv, pogledaću svakog člana porodice Jovanović u oči

Novo, treće suđenje Podgoričaninu Damiru Mandiću optuženom da je u saučesništvu sa nepoznatim osobama 27. maja 2004. godine ubio glavnog urednika Dana Duška Jovanovića počelo je danas u Višem sudu u Podgorici pred Vijećem sutkinje Vesne Moštrokol, prenosi portal CdM.

„Prvo da kažem da nijesam kriv za djelo koje mi se stavlja na teret“, rekao je danas Mandić.

On je naveo da je svjestan da je pred sudom teška odluka zbog kako je naveo pritiska medija, ali da se nada da ga neće biti teško osloboditi jer ga „niko ne može postaviti na mjesto gdje nije bio“.

„Kako se prije izvještavalo samog sebe bih osudio. Sada mi ipak pisanje medija daje nadu da će ovog puta biti drugačije“, naveo je Mandić.

On je danas rekao da nije tačno da je bio saradnik državne bezbjednosti niti da poznaje i jednog njenog službenika.

Mandić se pita što bi bio njegov motiv da ubije Duška Jovanovića, naročito što su bili u dobrim odnosima.

„Ovo što se meni desilo može da se dogodi svakome. Ne znam kome je u interesu da budem osuđen za nešto što nijesam uradio. Molim vas da se sudi meni a ne djelu, bez političkog pritiska. Desetogodišnja nepravda je veća kazna, jer ja nemam više pravo na svoje mišljenje“, kazao je Mandić i dodao da su ovdje jedine žrtve porodice Jovanović i njegove porodice.

„Pogledaću u oči svakom od njih jer nemam gdje da bježim. Nijesam bježao ni kada sam od bliskog prijatelja sudije koji je sudio u prethodnom postupku osuđen na 30 godina“, naveo je Mandić.

Punomoćnik oštećenog Milorada Mirovića advokat Đorđije Ulićević predložio je da se u daljem toku postupka u svojstvu svjedoka saslušaju Tihomir Gačević, Duško Marković i Milo Đukanović.

O ovim prijedlozima sud će nakandno odučiti. Advokati odbrane zatražili su slobodu za Mandića navodeći da ne postoje razlozi za njegovo dalje trajanje.

„Imamo apsurdnu situaciju. Pritovr traje devet godina a riječ je o izuzetnoj mjeri. Sada se nalazimo na samom početku procesa i ne vjerujem da će se brzo okončati. Mandić je nekako uredio svoj život u zatovru za sve ove godine a sada je opet vraće u pritvor što je najteži oblik izvršennja kazne. Postao jei porodičan čovjek i ima dijete na putu, dakle planirao je brzi izalazak a sada je opet vraćen na pritvor“, rekao je Mandićev advokat.

Podjsetio je da je izuzetna okolnost to što je njegova oklnost uznemirila javnost  – a opet će biti govora o tome ko je ubio Duška Jovanovića.

Vijeće je odbilo prijedlog da se ukine pritvor Damiru Mandiću. Podsjećamo Mandić je prvom presudom oslobođen optužbe da je 27. maja 2004. u Podgorici, kao saizvršilac ubio Jovanovića. Apelacioni sud je tu presudu ukinuo, a Mandić je u ponovnom postupku, osuđen na 30 godina zatvora.

Krajem jula 2014. Ustavni sud je ukinuo presude Vrhovnog suda i Apelacionog suda i predmet vratio na ponovni postupak.

CdM

74 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com