Kosovo: Srbinu sa više od 12 kg eksploziva određen pritvor - Volim Podgoricu

Kosovo: Srbinu sa više od 12 kg eksploziva određen pritvor

Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je danas 30 dana pritvora Slobodanu Gavriću, u čijem je automobilu nađeno 13 kilograma eksploziva.

Odluku o određivanju pritvora je za prištinske medije potvrdio Muhamet Humoli, Gavrićev advokat po službenoj dužnosti.

Državljanin Srbije Slobodan Gavrić (46), veterinar po profesiji, osumnjičen je za pripremu terorističkog djela protiv ustavnog poretka Kosova.

Osumnjičeni, rođen 1968. godine iz Beograda, uhapšen je sa 12,2 kilograma eksploziva u automobilu marke „reno klio“ beogradske registracije u ulici u Prištini gdje se nalazi veliki broj zapadnih ambasada, kazao je ministar Skender Hiseni.  

„Ne možemo da govorimo o detaljima istrage, ali će se njegova biografija do kraja otkriti. U našem je interesu da se ovaj slučaj ispita do kraja, uprkos složenosti“, rekao je ministar. 

Kosovski mediji spekulišu da su moguće mete bile ambasade zapadnih zemalja ili katolička katedrala. Hiseni je kazao da ne može da otkrije detalje o potencijalnim metama jer je istraga u toku. Pored eksploziva u vozilu su pronađene i detaljne karte Prištine, a u trenutku hapšenja vozilo se nalazilo ispred američke ambasade.

„Policija je posljednjih dana dobila informacije da će biti pokušaja da se destabilizuje zemlja tokom praznika“, kazao je Hiseni. „Ispostavilo se da su ti strahovi sto posto opravdani“.

On je dodao da je uhapšena osoba ušla na Kosovo preko zvaničnih prelaza, vozilom, kao i svaki drugi građanin. Iz tog razloga, dodaje on, niko ne može da se krivi zbog toga.

„Radi se o ogromnoj količini eksploziva. Posljedice bi bile velike da se taj napad izvršio. Tako nešto ne može se kupiti na pijaci, niti na ulici“, kazao je on.

Upitan da li se na rasvetljavanju slučaja sarađuje sa nadležnima u Srbiji, Hiseni je kazao da čine takve napore. „Uprkos eventualnim smetnjama, mi činimo napore da sarađujemo u ovom slučaju i u drugim slučajevima sa susjedima. Kriminal je internacionalni fenomen“, rekao je Hiseni. Policijska saradnja institucija Kosova i Srbije se odvija preko Euleksa. 

Portparol Policije Kosova Baki Keljani je juče rekao da je policija imala obavještajne podatke o vozilu u kom se nalazio eksploziv, da je pratila njegovo kretanje i uhapsila vozača. Uhapšenoj osobi određen je 48-satni policijski pritvor zbog sumnje da je izvršio krivično djelo „priprema terorističkog djela ili djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Republike Kosova“.

Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga, zatražila je od bezbjednosnih mehanizama na Kosovu da podignu mjere bezbjednosti, te apelovala na građane Kosova da sarađuju sa vlastima koje istražuju ovaj slučaj.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com