Nikolić: Srbija malo po malo ka priznanju Kosova - Volim Podgoricu

Nikolić: Srbija malo po malo ka priznanju Kosova

Predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je danas da Srbija “malo po malo” čini stvari koje će je dovesti do de fakto priznanja nezavisnosti Kosova, saopštila je Nikolićeva pres služba.

Nikolić je u razgovoru s ambasadorom Njemačke Hajncom Vilhelmom rekao da je ulazak Srbije u EU pitanje opstanka, ali i izrazio uvjerenje da bi građani Srbije prije prihvatili da žive u siromaštvu, nego da prihvate da neko u njihovo ime prizna Kosovo.

Vilhelm je rekao da da bi zahtjev za priznanje Kosova onemogućio dalje pregovore s Prištinom, i da u ovom trenutku to nije uslov, ali da niko ne zna šta će biti za 10 ili 15 godina, navodi se u saopštenju.

“Vi ste u pravu da Srbiji u ovome času niko ne traži priznanje Kosova, ali u tim floskulama, mi malo po malo činimo stvari koje će dovesti do de fakto priznavanja. Mene građani nisu birali da pričam bajke, već da govorim istinu”, rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da se postavlja pitanje zašto Evropska unija, kao uslov za ulazak, traži da Srbije potpiše obavezujući ugovor sa Kosovom, ako ne traži priznanje.

“Da li mi taj ugovor potpisujemo sa nezavisnom državom ili sa suštinskom autonomijom i šta ako Priština neće da se dogovori?”, pitao je Nikolić.

Vilhelm je rekao da svako ima svoje tumačenje šta znači normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

“Važno je naći rješenje za dobrosusjedski život, ali ja ne znam kako treba da izgleda to rješenje”, rekao je on.

Nikolić je u utorak, 23. decembra, u razgovoru s urednicima nekoliko beogradskih medija izjavio da ga je Vilhelm “indirektno optužio da laže” i da je time “prekoračio granicu lijepog ponašanja”.

Time je prokomentarisao izjavu njemačkog ambasadora dnevniku Blic od 21. decembra da od Srbije niko ne traži da prizna Kosovo i da to nije rekao, niti tražio ni komesar EU Johanes Han.

Nikolić je početkom decembra izjavio RTS-u da je od evropskog komesara Hana, s kojim se neposredno prije toga sastao, prvi put čuo otvoreno i jasno da Srbija neće biti dio EU sve dok ne riješi pitanje
Kosova.

Nikolić je danas u razgovoru rekao da ga je veoma pogodila tvrdnja njemačkog ambasadora koja je bila u suprotnosti s njegovim izjavama prethodnih dana.

“Vjerovatno je došlo do nesporazuma, usljed nedostatka komunikacije i to me je veoma iznenadilo, jer smatram da ste veoma odmjereni u izjavama”, rekao je Nikolić.

Vilhelm je, zahvalivši Nikoliću za prijem, rekao da mu nije bila namjera da mu se suprotstavi.

“Šta god da sam rekao povodom Vaše izjave, bilo bi pogrešno protumačeno”, rekao je on.

Ambasador je rekao da je dao izjavu koja nije pozitivno prihvaćena ni na Kosovu, u kojoj je tvrdio da Njemačka neće tražiti od Srbije priznanje Kosova.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com