Evo šta mamurluk radi vašem tijelu i mozgu - Volim Podgoricu

Evo šta mamurluk radi vašem tijelu i mozgu

Ukoliko ste sinoć pretjerali sa provodom, vrlo je moguće da se danas ne osjećate baš najbolje. Evo kako tačno pretjerivanje sa alkoholom čini vašem tijelu i mozgu.

Najveći problem sa mamurlukom povezan je sa načinom na koji naše tijelo razgrađuje alkohol.

Istraživači još nisu potpuno sigurni u to šta tačno izaziva mamurluke, ali način na koji mi razgrađujemo alkohol je barem dijelom zaslužan za njih.

Naučnici su doduše sigurni u jednu stvar – naše tijelo prvo metabolizira etanol, glavni alkohol u pićima. Međutim, nakon što završi sa njim, tijelo prelazi na druge alkohole, uljučujući tu metanol koij naše tijelo pretvara u formaldehid i formičnu kiselinu, koje su štetne po nas.

Cio ovaj proces odvija se 10 sati nakon što prestanemo da pijemo.

Mamurluci postaju manje loši kako starimo

Iako se ovo može činiti nemogućim, ali istraživanje objavljeno u žurnalu Alcoholism koje je pratilo 51.645 danskih muškaraca i žena otkrilo je da sa godinama imamo slabije mamurluke.

Mamurluci nas stresiraju

Pijenje alkohola i mamurluk dovode do povišenih nivoa hormona stresa kortizola u našem tijelu, a posljedice su dugoročne.

Iako nam je kortizol potreban kako bismo reagovali na stres, previsoki nivoi mogu dovesti do neodgovarajućih reakcija na stres.

Za sve one koji intenzivno piju potrebno je sedam dana apstinencije kako bi se ovi nivoi vratili u normalu.

Pretjerano alkoholisanje može uništiti vaš imuni sistem.

Nednnvo sprovedena studija pokazala je da pretjerivanje u alkoholu može ozbiljno poremetiti rad imunog sistema nekoliko časova kasnije.

Dodatnu štetu čini i povećani nivo kortizola i tako smanjuje našu sposobnost da izađemo na kraj sa infekcijama.

 

Mamurluk nas čini očajnim vozačima

Jedna studija otkrila je da vozači sa mamurlukom voze podjednako loše kao i pijani vozači sa procentom alkohola u krvi koji prelazi .05 odsto.

Smanjene sposobnost usled mamurluka odnosi se i na motoričke i kognitivne sposobnosti.

Alkohol nas dehidrira, a dehidraciju uglavnom prati mamurluk, ali ona verovatno nije kriva za njega

Vrlo često možemo čuti da su mamurluk i prateće glavobolje rezultat dehidracije. Međutim, većina naučnika smatra da je učinak dehidracije na naše loše stanje znatno preuveličan.

Vaš mozak ne radi kada ste mamurni

Pored vrtoglavice, mučnine i glavobolje, mamurluk utiče i na vašu memoriju, koja je potrebna za čuvanje podataka u mozgu, fokus i zadatke koji zahtevaju mentalne sposobnosti.

Sudeći po naučnicima, osobe sa mamurlukom gube 5 do 10 odsto memorije, a u pojedinim zadacima mamurne osobe prave i do 30 odsto više grešaka od treznih.

Hrana pomaže kod mamurluka

I dok većina lekova za mamurluk neće rešiti probleme, jedna stvar vam može pomoći – to je hrana. Posebno ugljeni hidrati jer oni obnavljaju istrošene zalihe šećera u organizmu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com