Srbija od danas predsjedava OEBS-om - Volim Podgoricu

Srbija od danas predsjedava OEBS-om

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić će pred Stalnim savjetom izložiti prioritete predsjedavanja, a Srbija će, kako je rekao, imati veoma ozbiljnu dužnost – da se trudi da bude kredibilan predsjedavajući koji uživa povjerenje svih strana i koji će preduzimati mjere i korake u pravcu deeskalacije sukoba i konflikata. 

Dačić je u nedavnoj izjavi Tanjugu rekao da je predsjedavanje OEBS-u veliko priznanje, ali i prilika da se pokaže kao ozbiljan politički partner. 

“Za nas će biti suštinski važno hoćemo li opravdati ta očekivanja. Svi nas podržavaju u tome i to će za nas biti jedna velika obaveza, a istovremeno dio naših ukupnih spoljnopolitičkih aktivnosti za poboljšanje međunarodnog položaja zemlje, a time i neodvojivi i neraskidivi dio sveukupne politike vlade”, naveo je Dačić. 

Naš je zadatak da stvorimo takve međunarodne uslove da naša ekonomija i društvo mogu da se razvijaju i naša zemlja ostvari strateški cilj, a to je članstvo u EU, istakao je Dačić. 

Odluka o sukcesivnom predsjedavanju Švajcarske i Srbije 2014. i 2015. donijeta je prije tri godine u Beču, sjedištu OEBS-a. 

Time je Srbija postala prva zemlja bivše Jugoslavije koja dolazi na čelo te organizacije, a na toj funkciji će je sljedeće godine zamijeniti Njemačka.

Slične Objave

Srbija od danas predsjedava OEBS-om

Srbija od danas predsjedava Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u okviru sukcesivnog predsjedavanja sa Švajcarskom, koja je prethodne godine bila na čelu Stalnog savjeta te organizacije.

Predsjedavanje Srbije će formalno početi 15. januara u Beču, prvom sednicom Stalnog savjeta OEBS-a, kojoj će predsjedavati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a Ministarski savjet biće održan krajem godine u Beogradu, 3. i 4. decembra.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com