Zašto Japanke ne stare i ne debljaju se? - Volim Podgoricu

Zašto Japanke ne stare i ne debljaju se?

Japanci imaju najduži životni vijek – 82,5 godina i imaju najviše stogodišnjaka na svijetu. Ovi podaci privukli su pažnju stručnjaka koji pokušavaju otkriti u čemu je tajna njihove dugovječnosti, posebno Naomi Moriyu, autorku knjige “Japanke ne stare i ne debljaju se” (‘Japanese Women Don’t Get Old or Fat: Secrets of My Mother’s Tokyo Kitchen’).

Tradicionalna japanska prehrana uključuje nisko-kalorične namirnice servirane u malenim ‘kontrolisanim’ porcijama. Prema autorki knjige, prosječna Japanka u prosjeku pojede 25 % manje kalorija od jednako tako prosječne žene sa zapada.

U ovoj azijskoj zemlji, obolijevanje od raka dojke, prostate ili srčanih bolesti rjeđi su nego u ostalim dijelovima svijeta. Japanci objašnjavaju da su zdrave navike ključna stvar ako želite doživjeti stotu.

Zaboravite na desert

“Japanci obrok završavaju šoljicom zelenog čaja, dok stanovnici mnogih zemalja posežu za pudingom ili nekom drugom poslasticom”, kaže dr Craig Wilcox. “Ako ne možete u potpunosti odreći deserta, onda je bolje da ga jedete prije podne, uz kafu, i naravno, u malim količinama”.
U svakom slučaju, trebalo bi jesti što manje slatkiša. Šećer je povezan s gojaznošću, dijabetesom, srčanim bolestima i povišenim krvnim pritisko. Japanci u prosjeku unose 48,8 grama šećera dnevno, u poređenju s Britancima, koji unose oko 100 grama dnevno.

Ne trebate biti potpuno siti

Na Japanskom ostrvu Okinawa živi najveći broj stogodišnjaka, koji tvrde da je tajna dugovječnosti u tome da se ne najedete, već da trbuh “napunite” oko 80 posto. Zašto je to važno? Prestanite jesti prije nego što se najedete i nakon nekoliko minuta, shvatit ćete da vam tih par posljednjih zalogaja nisu ni bili potrebni. Tako ćete manje jesti, održat vitku liniju i bit ćete zdraviji, tvrde stogodišnjaci.
Mnogi stručnjaci suglasni su s ovom teorijom i tvrde da tek nakon 20 minuta nakon što završimo obrok, mozak prima signal da nam je stomak pun. To znači da mnogi, jedući brzo, pojedu i više nego što im je potrebno.

U tanjir stavljajte manje porcije hrane jer su na taj način manje šanse da se prejedete, tvrdi Naomi Moriya.

Pješačite!

“Jedna od tajni dugovječnosti Japanaca je i način života koji podrazumijeva da što više hodate”, kaže Naomi Moriya. Pješačite između dva i pet puta dnevno i provodite manje vremena sjedeći, savjetuju oni. Stručnjaci dodaju da bi pješačenje u trajanju od dva i po sata tokom sedmice, moglo vam produžiti život za sedam godina. Pravac u šetnju!

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com