U Crnoj Gori od gripa boluju 64 osobe - Volim Podgoricu

U Crnoj Gori od gripa boluju 64 osobe

U Crnoj Gori su protekle sedmice registrovane 64 osobe sa simptomima nalik gripu, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

U saopštenju se navodi da je u Crnoj Gori aktivnost gripa na niskom nivou. 

„U Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta potvrđeno je prisustvo antigena virusa gripa tipa A. Riječ je o pacijentu starosti 42 godine, na liječenju u Kliničkom centru Crne Gore Crne Gore“, kaže se u saopštenju IJZ.

Prema njihovim riječima, na taj način dokazan je prvi slučaj obolijevanja od gripa u Crnoj Gori u ovoj sezoni, što, kako su objasnili, ukazuje na mogućnost daljeg povećanja obolijevanja od gripa u narednom periodu.

„Napominjemo da je najefektivnija mjera prevencije gripa vakcinacija, i preporučujemo da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija što prije vakcinišu, pri čemu se zaštita stvara nakon dvije do tri sedmice od dobijanja vakcine“, naveli su iz IJZ. 

Kako su precizirali, vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i kad je virus počeo da se širi u okruženju.

„Takođe, opšte mjere prevencije obuhvataju redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelim osobama, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, jer se virus i na taj način može unijeti u irganizam“, upozorili su iz IJZ.

Oni su naveli da je aktivnost influenze u evropskom regionu još na niskom nivou u većini zemalja.

„Zabilježena je veća učestalost obolijevanja od gripa tip A, podtip A (H3N2) je dominantan u odnosu na ostale podtipove“, kaže se u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com