Podgorica: U Hotelu “Premijer” radionica o organskoj proizvodnji - Volim Podgoricu

Podgorica: U Hotelu “Premijer” radionica o organskoj proizvodnji

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa TAIEX programom Evropske komisije organizovaće danas i sjutra edukativnu radionicu za organske proizvođače, na kojoj će govoriti stručnjaci iz Francuske i Hrvatske.

Radionica će biti održana u hotelu Premier, a otvoriće je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

Cilj radionice je, kako je saopšteno, da se organski proizvođači upoznaju sa pravilima EU u organskoj proizvodnji, sistemom kontrole, važnosti njihovog udruživanja radi boljeg plasmana i promocije svojih proizvoda.

Prvog dana proizvođači će imati priliku da se upoznaju sa EU zakonodavstvom, kroz izlaganje eksperta Merjorie Deroi iz Ministarstva poljoprivrede Francuske. 

Takođe, proizvođači će imati priliku da čuju nešto više i o razvoju tržišta organskih proizvoda, kao i o mogućnosti plasmana njihovih proizvoda, kroz iskustvo Hrvatske, o čemu će ih informisati načelnik Sektora za organsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske, Darija Musulin.

O značaju udruživanja proizvođača i promocije njihovih proizvoda, kroz iskustvo Francuske, govoriće sjutra direktor Agencije za promociju i razvoj organske poljoprivrede, Elisabeth Mercier, kao i predsjednik Nacionalnog udruženja organskih proizvođača u Francuskoj, Philippe Sfiligoi. 

„Iskustvo Francuske naročito može biti od velikog značaja za crnogorske proizvođače, s obzirom da u toj zemlji u organskoj proizvodnji postoji 25 hiljada organskih farmi i obrađuje se više od milion hektara zemljišta“, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva poljoprivrede. 

Saradnja sa Francuskom u oblasti organske proizvodnje dogovorena je tokom zvanične posjete Ivanovića toj zemlji, u junu 2013.  

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com