Šta sve pogoduje stvaranju celulita - Volim Podgoricu

Šta sve pogoduje stvaranju celulita

Idealni uslovi za stvaranje celulita su dugotrajno sjedenje, smanjena tjelesna aktivnost, uska odjeća i masna hrana kao i ona bogata šećerom. Sve ovo uglavnom više radimo zimi nego ljeti pa nije ni čudo da se upravo tokom hladnijih dana celulit može dodatno pogoršati.

No kako kasnije ne bi morali sanirati problem otkrivamo vam koje navike treba odbaciti i kako sanirati njihove loše posljedice. Naime, iako uzroci nastanka celulita mogu biti razni od genetskih, hormonskih ali i psiholoških u koje ubrajamo hroničan stres, neki naši ‘grijesi’ dodatno pogoršavaju celulit. 

1. Uska odjeća 
Uzrok nastanka celulita je i slaba prokrvljenost tijela, odnosno spora cirkulacija krvi i protok limfe. Naime, cirkulacijom se prenosi kiseonik i hranjive materije do svih stanica u tijelu. Cirkulaciju može oslabiti uska odjeća posebno traperice ili elastične čarape.

Kako bi smanjili loš uticaj uske odjeće na izgled bedara dobra alternativa su mekane helanke. Zimi ne bi bilo loše svakodnevno izvesti i laganu masažu koja će podstaći cirkulaciju i usporiti nastanak celulita. Ulje za masažu možete napraviti i sami. U neko bazno ulje (maslinovo, sezamovo) možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja limuna ili ruzmarina te s njim masirati kritična područja.

2. Loša prehrana 
Neadekvatna prehrana bogata visokokaloričnim masnom i slatkim namirnicama još je jedan od uzroka nastanka neestetskih udubljenja. U namirnice koje se preporučuju za jelo spadaju nemasno meso, riba, svježi sirevi, voće, povrće med i mliječni proizvodi s manjim udjelom masnoće. 

S druge pak strane ne preporučuje se jesti masno meso, suhomesnati proizvodi, konzervisana hrana, alkoholna i gazirana pića, slatkiši i uopšte visokokalorična hrana upravo ona kakvu uglavnom praktikujemo jesti zimi. Nije stoga čudno da nakon zime većina kreće u ofanzivnu borbu s nataloženim novim mrskim naslagama. 

Kako bi smanjili loš uticaj  ‘zimske prehrane’ u kojoj manjka svježeg voća i povrća trebali bismo piti što više vode i to na sobnoj temperaturi koja pogoduje probavi. S obzirom da upravo poremećaji probave pogoduju debljanju i nastanku celulita bilo bi  poželjno na jelovnik uključiti što više probiotika i jesti više manjih obroka dnevno.

3. Nedovoljno kretanja 
Ubrzani tempo života s nedovoljno vježbe takođe pogoduje nastanku celulita. Zbog manjka fizičke aktivnosti dolazi do loše cirkulacije i limfne drenaže koja smanjuje dovod kiseonika i hranjivih materija dok se štetne nakupljaju. 

Osim što zimi više sjedimo i način na koji sjedimo može pogodovati stvaranju celulita. Naime, prilikom sjedenja mišići se opuste i omlohave, a još ako pri tom prekrstimo noge i onemogućavamo protok krvi stvaramo idealne uslove za nastanak celulita. 

Kako bi ipak bili malo aktivniji umjesto automobila ili javnog prevoza poželjno je prije ili nakon posla ići bar jedan dio puta pješice. Koristite stepenice umjesto lifta i probajte u dnevni raspored staviti bar nekoliko vježbica koje će podstaknuti cirkulaciju i rad mišića.

(Zadovoljna)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com