EBRD povećala Crnoj Gori prognoze rasta - Volim Podgoricu

EBRD povećala Crnoj Gori prognoze rasta

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u najnovijim prognozama povećala je prognozu rasta za crnogorsku ekonomiju u ovoj godini na tri odsto.

U novim Regionalnim ekonomskim prognozama, dostavljenim agenciji Mina-business, projekcija rasta crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP povećana je sa u septembru prognoziranih 2,5 odsto na tri odsto.

“U Crnoj Gori očekujemo oporavak usljed jakog priliva stranih direktnih investicija (SDI) i napredak na velikom projektu izgradnje autoputa, zbog čega su i prognoze povećane”, navodi se u izvještaju, u dijelu koji se odnosi na Crnu Goru.

Većina zemalja u jugoistočnoj Evropi, među kojima je i Crna Gora, u ovoj godini može očekivati skroman dobitak od dramatičnog smanjenja cijena nafte. Ipak, ukupna perspektiva ostaje prigušena, predstavljajući ograničenja specifična za svaku zemlju.

EBRD, kada je riječ o prošloj godini za Crnu Goru prognozira rast ekonomije od 1,3 odsto.

“Ekonomski rezultat je u Crnoj Gori bio razočaravajući, dodatno zbog poteškoća u Srbiji i Rusiji, koje su važan izvor prihoda od turizma, kao i usporenom investicionom agendom. Rast u prošloj godni je vjerovatno bio oko 1,3 odsto, a ne tri odsto kako se prvobitno očekivalo”, objasnili su iz EBRD.

Za region jugoistočne Evrope smanjenje su prognoze za ovu godinu na 2,2 odsto sa ranije prognoziranih 2,6 odsto. Najveća smanjenja prognozirana su za Bugarsku i Srbiju.

EBRD je prognozirao da će rast BDP-a Bugarske u ovoj godini iznositi 0,8 odsto, sa ranije prognoziranih dva odsto. U izvještaju je objašnjeno da će domaća tražnja biti ograničena nešto nižim investicijama što je rezultat otkazivanja projekta gasovoda Južni tok.

Za Srbiju se procjenjuje rast od 0,5 odsto u odnosu na septembarskih dva odsto.

“Uvođenje novog programa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji, koji se očekuje u proljeće, pomoći će da se povrati fiskalna disciplina i povjerenje investitora, ali će isto pratiti mjere štednje koje će držati domaću tražnju na depresivnim nivoima u kratkom roku”, objasnili su iz EBRD.

Za Makedoniju je prognoziran rast od 3,5 odsto, u odnosu na septembarskih tri odsto, sa nastavljenim jakim izvoznim rezultatima.

U najnovijim ekonomskim prognozama navodi se da oštar pad cijena nafte pritiska ionako krhku Rusiju i pogađa rast ostalih izvoznika energije i država koje imaju bliske veze sa najvećom istočnoevropskom ekonomijom.

“EBRD ekonomisti očekuju smanjenje ruske ekonomije od 4,8 odsto u ovoj godini, što je najveće smanjenje u odnosu na septembarsku prognozu, kada je procijenjen pad od 0,2 odsto”, navodi se u izvještaju.

Međutim, iz EBRD su naveli da bi od nižih cijena robe koristi mogle imati zemlje centralne i jugoistočne Evrope i južnog i istočnog Mediterana, što bi nadoknadilo kontinuirane negativne efekte slabe eksterne tražnje iz eurozone.

(Rtcg)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com