Kurc: Nema mira bez Rusije - Volim Podgoricu

Kurc: Nema mira bez Rusije

 

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc rekao je u Briselu da je mir u Evropi moguć samo sa Rusijom.

On je naveo i da EU treba da razvije strategiju za dugoročno postavljanje odnosa sa Rusijom. 

“Smatram pogrešnim samo reagovati na događaje. Potrebna je strateška diskusija kako bi se dospjelo u novu fazu”, poručio je on pred početak sastanka šefova diplomatija država-članica EU. 

Kurc je izrazio nadu da će se uspjeti u pronalažanju miroljubivog rješenja, da će mirovni plan iz Minska postati realnost i da će postojati stabilan odnos sa Rusijom. 

“Mir u Evropi je moguć samo sa Rusijom”, kazao je on dodajući da to ne znači prihvatanje aneksije Krima. 

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer naglasio je da na ovom sastanku neće biti odluka u vezi Ukrajine. 

On je istakao da će ministri razmotriti pripreme za, od mnogih priželjkivanog Samita u Astani na kojem bi se u normandiskom formatu sastali predsjednici Ukrajine i Rusije. 

Štajnmajer je najavio da će biti razgovora i o nedavnim terorističkim napadima u Francuskoj, ocjenivši da su napadi u Parizu promijenili svijet i Evropu. 

S tim u vezi je konstatovao da je potrebna tješnja saradnja sa državama arapskog svijeta i izrazio zadovoljstvo što je generalni sekretar Arapske lige u Briselu. 

I Kurc je podvukao da je u borbi protiv Islamske države potrebna snažna koalicija, a s tim u vezi i tješnji dijalog EU sa muslimanskim svijetom. 

“Ako želimo na svojoj strani da imamo muslimanske zemlje onda moramo tu osovinu dijaloga ojačati”, podvukao je on dodajući da će se na današnjem sastanku razgovarati ne samo o terorističkim napadima u Parizu, već i o tome koje bezbjednosno-političke i preventivne mjere EU može preduzeti. 

Kurc je ukazao da je do sada 5.000 ljudi iz Evrope otišlo u džihad i dodao da će oni, kada se oni vrate, predstavljati veliki bezbjednosni rizik. 

Terorizam je globalni fenomen, podvukao je Kurc, istakavši da treba zajedničkim snagama otežati finansiranje terorizma i putovanje teroristima u džihad. 

Nedopustivo je, smatra on, da teroristi koriste socijalne medije i slobodu putovanja u svoje svrhe. 

Štajnmajer je rekao da će na dnevnom redu biti i situacija na Bliskom i Srednjem istoku, ukazavši da postoji podijeljenost u Evropi povodom pitanja Palestine i njenog priznanja.

(b92)

1 komentar

  1. Can I simply say what a aid to search out somebody who really is aware of what theyre talking about on the internet. You undoubtedly know methods to deliver a difficulty to mild and make it important. Extra people need to learn this and understand this aspect of the story. I cant imagine youre no more popular since you undoubtedly have the gift.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com