Širi se virus gripa - Volim Podgoricu

Širi se virus gripa

U Crnoj Gori bilježi se porast broja registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu, a u protekloj sedmici registrovano je 168 oboljelih, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz te ustanove su kazali da je najveći broj oboljelih registrovan u dobnoj grupi od 25 do 64 godine starosti.

“U cirkulaciji su prisutni virusi gripa tipa A i tip B. Broj laboratorijski potvrđenih slučajeva influence A i B, u Crnoj Gori od 10. do 19. januara je 12, od toga šest slučajeva tip A i šest slučajeva tip B”, navodi se u saopštenju IJZ.

Prema njihovim riječima, laboratorijski potvrđeni slučajevi obolijevanja su iz opština Herceg Novi, Podgorica, Kotor, Danilovgrad, Cetinje, Bar, Nikšić i Pljevlja.

„Iako je obolijevanje od gripa u suštini nemoguće predvidjeti, u narednim sedmicama može se očekivati dalji rast broja oboljelih“, upozorili su iz IJZ.

Oni su poručili da je najefektivnija mjera prevencije gripa vakcinacija, i preporučili da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu.

„Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i kad je virus počeo da se širi u okruženju“, objasnili su iz IJZ.

Oni su naveli da opšte mjere prevencije obuhvataju izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelima, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama i redovno provjetravanje prostorija.

„Opšte mjere prevencije obuhvataju i izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi, praktikovanje dobrih navika, uključujući adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost“, dodaje se u saopštenju.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com