Savjet za trudnice:Kako spriječiti jutarnje mučnine? - Volim Podgoricu

Savjet za trudnice:Kako spriječiti jutarnje mučnine?

Više od polovine žena tokom trudnoće pati od jutarnjih mučnina. One se najčešće javljaju u prvom tromjesečju trudnoće, ali kod 10 do 20 odsto žena ove tegobe mogu trajati tokom cijele trudnoće.

Konstantne mučnine i povraćanje koje se ne može kontrolisati mogu dovesti do dehidracije i gubitka vitamina, pa se to mora riješiti hospitalizacijom i primanjem infuzije.

Srećom, često je moguće ublažiti mučnine. Trudnice bi trebalo da izbjegavaju jako začinjenu i premasnu hranu i namirnice intenzivnog mirisa. Isto tako, bolje je pojesti pet-šest manjih obroka na dan nego tri velika.

„Nizak nivo šećera u krvi i glad mogu izazvati nagon za povraćanjem“, objašnjava nutricionistkinjaTena Niseteo i dodaje da se, naročito u posljednjim mjesecima trudnoće, zbog rasta bebe podiže dijafragma i mijenja položaj želuca, zbog čega može doći do mučnina, ali i gorušice.

Niseteo ističe da napici koji sprječavaju pojavu mučnine moraju biti hladni i osvježavajući poput limunade, mineralne vode s ili soka cijeđene narandže.

„Odličan borac protiv mučnine je i sok od đumbira u kombinaciji s listićima mente, a napitke treba pijuckati gutljaj po gutljaj. Tri osnovne biljke koje smanjuju mučninu su đumbir, menta i kamilica. Kod trudnica mučninu često izazovu i topli napici, poput kafe ili toplog kakaa tako da bi njihovu konzumaciju svakako trebalo smanjiti, a okrenuti se mlakim čajevima od kamilice ili mente, koji smiruju želudac i crijeva“, kaže Niseteo i dodaje da i konzumacija suvih grickalica, poput slanih štapića ili krekera, može pomoći pri smanjenju i otklanjanju osjećaja mučnine. Uzimanje vitamina B6 takođe pomaže.

Osim s mučninom, trudnice često imaju problema s gorušicom, kod koje pomaže grickanje badema. Najbolja prevencija je ipak smanjenje obroka.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com