Da li je pasta za zube opasna po naše zdravlje - Volim Podgoricu

Da li je pasta za zube opasna po naše zdravlje

Velika grupa stomatologa izrazila je brigu da mnoge paste za zube kojima nas svakodnevo “bombarduju”  sa reklamnih panoa sadrže supstance koje mogu biti opasne po naše zdravlje.

Neke od hemikalija koje se nalaze u njima povezju se sa mogućim rakom dojke, srčanim oboljenjima kao i iritacijima u ustima, pa čak i zagađenjem okoline.

Doktor Tobi Talbot, specijalista restorativne stomatologije, nakon 35 godina rada u struci, veruje da paste koje kupujemo u marketima se više oslanjaju na hemijsku industriju nego na medicinu.

– Kupci treba da nauče da vide više od reklame, da se dobro informišu. Neki proizvođači reklamiraju svoje proizvode tvrdeći da su to vodeći proizvodi po mišeljenju stomatologa, a istina je zapravo da su samo slali svim stomatolozima u zemlji besplatno svoje proizvode, kaže doktor Talbot. 

Ono što izazaiva najveću brigu je natrijum dodecil sulfat (SLS).

– Oralna sluznica je jedna od najosetljivijih u našem tijelu, a SLS se ponaša kao deterdžent u našim ustima. Ovaj „deterdžent“ može izazvati iritacije u unutrašnjisti usne šupljine,što opet  može biti uzrok hroničnih čireva u usnoj duplji. Ako imam pacijenta koji ima takav problem, ja mu uvek prepišem pastu koja ne sadrži SLS, kaže dokor  Talbot.
Problem predstavljaju i mikrokuglice koje se nalaze u nekim pastama, zapravo su maleni komadići plastike, toliko mali da ih ne možete videti ni pod mikroskopom. Izbjeljivači zuba nisu ništa manje opasni.

 – Paste za bijeljenje sadrže perokside i vodonik-perokside.Pozanto je da te supstance iritiraju osjetljiva tkiva. Oni oštećuju membranu slukože i mogu napraviti mnogo štete, tvrdi doktor Talbot.

Ipak, ovaj zubar ne zagovara prestanak korišćenja paste za zube. Iako ima mana, ima i prednosti. Jedna od njih je i flour koji sadrži gotovo svaka pasta. Fluor može značajno da poboljša zdravlje naših zuba i da spreči pojavu zubnih oboljenja.

(Žena)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com