Crna Gora plaća odštetu logorašima iz Morinja? - Volim Podgoricu

Crna Gora plaća odštetu logorašima iz Morinja?

Hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu predali su amandmane na nacrt rezolucije o Crnoj Gori, u kojima traže da Podgorica što prije riješi pitanje imovine bivše jugoslovenske vojske i osigura naknadu za žrtve tokom ratova devedesetih godina. 

Poslanik Evropskog parlamenta iz Hrvatske Dubravka Šuica za Dan je rekla da žrtve u logorima moraju da dobiju pravične i poštene naknade.

„Hrvatska delegacija iz Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu, koju čine Andrej Plenković, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić, Marijana Petir i moja malenkost, predali su nekoliko amandmana na rezoluciju o napretku Crne Gore, autora Čarlsa Tenoka“, kazala je Šuica.

Kako je podvukla, jedan amandman se odnosi na obezbjeđivanje implementacije sudskih presuda, što znači pravične i poštene naknade za žrtve, a tu se prije svega misli na žrtve srpskih i crnogorskih logora.

„Poslanici su u amandmanima takođe ohrabrili Crnu Goru da svim bilateralnim pitanjima sa susjedima pristupi što je moguće ranije u toku procesa pristupanja, i to konstruktivno, u duhu dobrosusjedstva, posebno ukazujući na sukcesiju sa SRFJ i vojnu imovinu“, rekla je Šuica.

Prema njenoj tvrdnji, jednim amandmanom pozdravljena je politika Crne Gore u stvaranju atmosfere tolerancije i uključenja svih nacionalnih manjina.

Rok za dostavljanje amandmana na rezoluciju Evropskog parlamenta istekao je u utorak, a spoljnopolitički komitet EP o njoj će opet raspravljati sredinom februara.

U Hrvatskoj smatraju da je Crna Gora dužna da isplati svu odštetu hrvatskim logorašima koji su se tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije 1991. i 1992. godine nalazili u ratnom logoru Morinj, u Boki. Prema hrvatskim izvorima, više od 200 lica 1991. i 1992. godine bilo je sprovedeno u ratni logor Morinj u Boki kotorskoj, gdje su bili zlostavljani mjesecima.

Komisija za rješavanje imovinskih i drugih srodnih pitanja između Hrvatske i Crne Gore, čije je formiranje najavljeno, trebalo bi da raspravlja o imovini aerodroma Dubrovnik, školskom brodu „Jadran” i o Domu kulture Donja Lastva.

Hrvatska smatra da taj školski brod treba da pripadne toj državi, jer mu je Split bio matična luka.

2 komentara

  1. Thanks for the good critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We grabbed a book from our local library but I think I’ve learned more from this post. I am very glad to see such excellent information being shared freely out there..

  2. But yet, regardless how good you will be accompanied by treating a huge rig, sometime currently, there are a situation in places ought to do selected information treating; and furthermore primarily based on your real age yet fitness level, free weight in your caravan it is a fantastically excessive do exercises. pre owned awnings

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com