Osveta zbog presude: Zapaljen sudijin auto - Volim Podgoricu

Osveta zbog presude: Zapaljen sudijin auto

Automobil “audi A3” sudije Milosava Zekića u potpunosti je uništen 15 minuta nakon ponoći. Tada su, zasad nepoznati napadači, bacili eksplozivnu napravu u Zekićevu garažu.

Vozilo i garaža, koja se nalazi 50 metara od kuće u prigradskom naselju Skerepača, kod Rožaja, potpunosti su izgorjeli.

Policija obezbjeđuje lice mjesta, a uviđaj će biti obavljen ujutro.

Zekić je juče sudio na suđenju Arbenu Jakupiju (29) i Kemalu Muriću (30).

Jakupi je kažnjen juče sa 800 eura, a Murić uslovno 60 dana zatvora za godinu, zbog krivičnog djela povreda slobode ispovjedanja vjere i vršenja vjerskih obreda. Za isto krivično djelo optužbe je oslobodjen Enes Falja (50) zbog nedostatka dokaza.

Optužnim predlogom osnovnog državnog tužioca Hajrana Kalača Jakupiju je na teret stavljeno da je 26. septembra prošle godine u džamiji Sultan Murat Drugi, tokom džuma namaza (centralne molitve), izgovorio „hafiz (Abdurahman Kujević) je ponos Rožaja i Sandžaka“, dok su Murić i Falja uzvikivali „tekbir, Alahu ekber.“

Njih trojica su, stoji u optužnici, potom, galameći i preskačući vjernike koji su sjedili, napustili džamiju.

U izricanju kazne sudija Milosav Zekić je imao u vidu da Jakupi već ima brisanu uslovnu osudu, dok Murić nije bio kažnjavan.

Napad na sudsku profesiju

Udruženje sudija Crne Gore osudio je napad na imovinu sudije Zekića, navodeći da je time “ozbiljno ugrožena kako lična bezbjednost sudije Zekića, tako i bezbjednost njegove porodice, i načinjen ozbiljan atak na sveukupnu sudijsku profesiju”.

“Svi građani i građanke moraju uživati adekvatnu zaštitu i garanciju bezbjednosti, a naročito ukoliko se bave profesijom koja može, zbog svoje prirode, dosvesti njihovu bezbjednost u pitanje. Takav je slučaj sa sudijskom profesijom, jer smo kao lica koja se bave sprovođenjem zakona i pravde često izloženi negativnim reakcijama od strane nezadovoljnih stranaka u postupcima. Posebno je zabrinjavaćuje to što ovo nije prvi slučaj napada na sudije, te stoga još jednom apelujemo na nadležne organe da što hitnije počnu sa preduzimanjem mjera koje bi spriječile ovakva neprimjerena reagovanja na rezultate rada sudija”, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednica Husnija Simonović.

Udruženje sudija navodi da “eventualno nezadovoljstvo sudskim odlukama nikako ne može biti iskazivano prijetnjama ili napadima”.

“Postoje pravno uobličeni mehanizmi, koji su demokratski standard i pravna tekovina, i putem kojih se može tražiti ostvarivanje i zaštita prava, ukoliko su ista povrijeđena. Napad eksplozivnom napravom na imovinu sudije, u ovom slučaju kolege Zekića, nije ništa drugo do kukavički i necivilizovan čin, koji ne priliči ni jednom građaninu moderne i demokratske zemlje”, kazala je Simonović.

Prema njenim riječima, treba obratiti pažnju na to da se napadi na vršioce sudijskog poziva mogu veoma negativno odraziti na njihov rad i ugroziti autoritet i sudija i sudova.

“Jedini doprinos takve prakse bi bio stvaranje još negativnije slike o crnogorskom pravosuđu, od čega korist ne mogu imati ni sudije, niti građani, a konačno ni država”, navela je ona.

Udruženje sudija Crne Gore će, kako je saopšteno, temeljno ispratiti dalji tok ovog događaja i blagovremeno reagovati ukoliko za tim bude potrebe, u okviru svojih Statutarnih ovlašćenja. Osim toga, nastaviće sa aktivnostima koje podrazumijevaju suzbijanje ovakvih događaja, unaprjeđenje zaštite bezbjednosti, časti i ugleda nosilaca sudijske funkcije i promociju pravde kao vrijednosti.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com