Crnogorski radio amateri danas otvorili vrata Evrope! - Volim Podgoricu

Crnogorski radio amateri danas otvorili vrata Evrope!

Danas su u Podgorici grupi mladih uručene prve diplome, koje su uslov za međunarodnu radio-amatetrsku licencu.

Svim ovim, novim radio-amaterskim operatorima, Agencija za elektronske telekomunikacije i poštansku djelatnost će, u propisanoj proceduri, izdati odgovarajuće   međunarodno važeće dokumente na  obrascima koji su standardizovani u EU. Time će ovi mladi, budući inžinjeri, postati prva generacija crnogorskih radio-amatera koji će sa svojim radio uređajima slobodno moći da rade iz svih zemalja Evrope!

Pred Komisijom Agencije za elektronske telekomunikacije i poštansku djelatnost  i Saveza radio-amatera Crne Gore , harmonizovani međunarodni radio-amaterski ispit  za internacionalnu N klasu polagalo je i položilo  10 kandidata koji su odgovarajući  program  pohađali u Radio klubu “PODGORICA” .

Većina kandidata su studenti Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici , a polaganju ispita  za početnu radio-amatersku E klasu (entry level) su pristupila i dva kandidata sa primorja koji su takođe položoli ispit.

Diplome je  polaznicima uručio direktor Agencije za elektronske telekomunikacije Zoran Sekulić , koji  im je čestitao na pokazanom znanju a organizatore obuke i Savez radio amatera Crne Gore pohvalio za odličnu organizaciju i istakao spremnost Agencije  da u domenu svojih nadležnosti doprinese daljem razvoju ove korisne društvene djelatnosti.

Predsjednik Saveza Mišo Stanišić je novim radio-amaterskim operatorima  poželio uspjeh u radu i ukratko predstavio dio programa rada za ovu godinu i nagovijestio neke moguće projekte koji bi trebalo da im budu korisni i u profesionalnoj karijeri elektroničara, energetičara ili automatičara i pozvao ih da svojim idejama,  inicijativama i predlozima doprinesu pokretanju novih programa i inoviranja postojećih .

Školovanje za radio-amaterske operatore, po programu koji je harmonizovan sa EU telekominikacionom regulativom i sastavni dio Pravilnika o amaterskim telekominikacija koji je donijela Agencija, nastaviće se odmah početkom marta.  Radi-amateri pripremaju još nekoliko interesantnih projekata a najinteresantniji će biti oni vezani za digitalne telekomunikacije i njihovu praktičnu primjenu u ekologiji, zatim programi iz oblasti robotike a u planu su i  brojne aktivnosti za promociju radio-amaterizma širom Crne Gore .

PVP

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com