Podgorica: Ne isplati se ni umrijeti - Volim Podgoricu

Podgorica: Ne isplati se ni umrijeti

Građani u zemljama regiona, u slučaju smrti svog srodnika, za pogrebne usluge moraju izdvojiti između 500 i 3.000 eura.

U zemljama regije troškovi za posljednji ispraćaj najmanji su u Bosni i Hercegovini gdje građani za pogreb uz svu popratnu opremu trebaju izdvojiti minimalno 460, odnosno 550 eura.

Slična situacija je i u Srbiji gdje prosječna cijena pogreba iznosi oko 545 eura, dok je u Hrvatskoj ona duplo veća. Prema podacima jednog od najstarijih pogrebnih preduzeća u Evropi, za jednu sahranu u Zagrebu potrebno je najmanje 1.200 eura.

Grobnica u Podgorici 2.596 eura

U ovim zemljama ukupna cijena sahrane u mnogome zavisi od veličine i kvaliteta kovčega ili sanduka, no, u Crnoj Gori je malo drugačije. Iako je maksimalna cijena kovčega u Podgorici 400 eura, jednog građanina u ovom gradu sahrana košta oko 3.000 eura.

Analiza agencije Anadolija pokazala je da su najviše cijene pogrebnih troškova u Podgorici, gdje stanovnici za sahranjivanje umrlog moraju izdvojiti najmanje 3.000 eura. 

Kako je Anadoliji potvrđeno iz prodavnice pogrebne opreme, crnogorskog preduzeća “Pogrebne usluge” u Podgorici, cijena jednog sanduka iznosi 150 eura, a kreće se do 400 eura. Ovo preduzeće upravlja sa dva gradska groblja “Čepurci” i “Zagorič”. 

Na gradskim grobljima umrli se ne ukopavaju u zemljane grobove već se tu izgrađuju tipske grobnice sa dva i četiri ukopa i prodaju kao takve. Sahrane u zemljane grobove moguće je obaviti izvan Podgorice, na seoskim grobljima.

Obzirom da nema grobnica za jednu osobu, građani se odlučuju na grobnicu sa dva ukopa, a najjeftinija takva grobnica iznosi 2.596 eura. Prateće usluge na ovim grobljima koštaju oko 400 eura, tako da stanovnika Podgorice jedno sahranjivanje košta oko 3.000 eura.

U Sarajevu troškovi sahrane 550 eura

Šefik Vatreš, koordinator Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Pokop”, koje upravlja sa devet aktivnih komunalnih grobalja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, za AA je kazao da troškovi sahrane u Sarajevu koštaju oko 1.100 konvertibilnih maraka KM (550 eura) te se kreću i do 6.000 KM, zavisno od veličine i kavaliteta sanduka.

Prema njegovim riječima, 700 KM u ukupnom trošku od 1.100 KM čine usluge pokopnog društva i ta cijena se nije mijenjala od 2001. godine do sada. 

“Kovčezi se kreću od 300 KM do pet ili 6.000 maraka”, kaže Vatreš, dodavši da ima građana koji izraze želju za kupnju sanduka u vrijednosti i do 5.700 KM.

Kada su u pitanju muslimanske sahrane, preduzeće “Pokop” ima saradnju sa muslimanskim pokopnim društvima “Bakije” i “Jedileri” te uslugu dženaze ukopa na svojim grobljima vrši po cijeni od oko 300 KM. 

Troškovi sahranjivanja u Zagrebu u prosjeku 1.200 eura

Zoran Zečević, voditelj prodaje u Pogrebnom preduzeću “Zagreb”, jednog od najstarijih ove vrste u Evropi, kazao je da kompletni troškovi za ukop osobe koja nema rezervisano grobno mjesto u glavnom gradu Hrvatske prosječno iznose oko 8.500 kuna (1.200 eura). 

Ova cijena uključuje klasičan pogreb sa sandukom u zemljani grob, opremu, prevoz te troškove groblja koji se naplaćuju za kupnju groba te sam ukop. U slučaju da se radi o ukopu osobe koja je kremirana, troškovi su manji za 200 eura. 

Cijene sanduka u ovom preduzeću se kreću od 300 do 1.000 eura. Građani koji se odluče za muziku tokom sahrane plaćaju 200 eura za limenu muziku, objava u novinama je između 70 i 200 eura zavisno od prostora te cvijeće od 70 do 200 eura, zavisno od veličine odnosno broja cvijetova. 

Godišnja naplata održavanja groba u Zagrebu iznosi 15 eura, a u slučaju da neplaćanja pretplate 10 ili više godina groblje ima pravo oduzeti grob i preprodati ga dalje. Transport unutar Hrvatske u ovom preduzeću košta 50 centi po kilometru, a cijena za inostranstvo je 70 centi po pređenom kilometru u oba pravca. 

U Srbiji stanovnici za pogreb izdvajaju prosječno 545 eura

Prema podacima Informacionog centra JKP “Pogrebne usluge” Beograd, koje u svojoj nadležnosti ima deset beogradskih grobalja, prosječna cijena sahranjivanja iznosi 67.447 RSD (545 eura), od toga 230 eura je trošak same sahrane, dok je cijena pogrebne opreme 285 eura. 

Ukupna cijena sahranjivanja zavisi od sanduka odnosno od veličine, namjene i vrste materijala od kojih su izrađeni, a njihove cijene se kreću od 106 pa do 1.975 eura. 

Pravo na umanjenje pogrebnih troskova imaju osobe koje snose troškove sahrane za osobu korisnika penzije iz kategorije zaposlenih, vojnih penzionera te penzionera samostalne djelatnosti.

Naknada za održavanje i uređenje površine groblja se plaća godišnje. Cijena održavanja groba iznosi oko 10 eura dok troškovi održavanja grobnice koštaju zavisno od njene veličine. U Beogradu oko 65 posto korisnika groblja plaća godišnju cijenu za održavanje grobova. 

(Rtcg)

2 komentara

  1. It is the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

  2. Just about all I can point out is, I don’t know what to comment! Except certainly, for the wonderful tips which are shared with this blog. I will think of a million fun strategies to read the reports on this site. I’m sure I will at last make a move using your tips on those things I could never have been able to touch alone. You had been so innovative to let me be one of those to benefit from your useful information. Please know how much I am thankful.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com