U Crnoj Gori od roditelja oduzeta 53 djeteta! - Volim Podgoricu

U Crnoj Gori od roditelja oduzeta 53 djeteta!

Prema evidenciji centara za socijalni rad 336 djece u Crnoj Gori je bez roditeljskog staranja, a čak 53 mališana je izmješteno iz domova zbog nemarnosti, nasilja ili drugih porodičnih problema, saopšteno je CdM-u iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Od dvoje do šestoro djece godišnje bude izmješteno iz porodica. Zbog nesavjesnog postupanja, sud u vanparničnom postupku, u skladu sa Porodičnim zakonom Crne Gore, može da ograniči ili liši osobu roditeljskog prava nad djetetom.

Osim obaveze da izdržava dijete, roditelju se na ovaj način može oduzeti jedno ili više prava i dužnosti prema djetetu.

“Trenutno zbog nemarnosti, nasilja ili drugih porodičnih problema za 53 djece je roditeljima ograničeno ili oduzeto pravo na roditeljsko staranje”, rečeno je CdM-u iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Prilikom oduzimanja djece roditeljima, organ starateljstva je dužan da odmah obezbijedi bezbjednost, i egzistencijalne uslove za djecu. 

“Centar za socijalni rad, kao organ starateljstva, dužan je da: procijeni prilike i okolnosti u porodici djeteta; izvrši procjenu rizika;  upozori roditelje na propuste u vršenju roditeljskog prava,  uputi ih kako da otklone nedostatke; pruži im sve raspoložive oblike pomoći i podrške u cilju povećanja njihove kompetentnosti u vršenju roditeljske uloge; pruži psiho-socijalnu podršku djetetu; pronađe adekvatan oblik zaštite za maloljetno dijete tako što stručni radnici izvrše procjenu potreba djeteta i donesu odluku koja je u njegovom najboljem interesu”, objašnjavaju u Ministarstvu rada i socijalnog starnja.

Posebno se vodi računa da se dijete, ako ima bližih srodnika sa kojima je u dobrim porodičnim odnosima, smjesti u srodničku porodicu i na taj način ostaje u poznatom okruženju, sa bliskim ljudima i u socijalnoj sredini koja mu je manje stresna.

Samo uporni, odgovorni i roditelji podložni promjenama na bolje mogu vratiti starateljstvo nad djecom, a prošle godine šestoro mališana je ponovo osjetilo toplinu porodičnog doma.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com