Imate pištolj, nemate dozvolu? izbrojte pare, jer je cijena dozvole porasla! - Volim Podgoricu

Imate pištolj, nemate dozvolu? izbrojte pare, jer je cijena dozvole porasla!

U Crnoj Gori više od 80.000 ljudi ima dozvolu za držanje oružja, međutim dvije trećine tih dozvola su istekle, dok sudovi uglavnom izriču uslovne kazne za neovlašćeno držanje oružja, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova.

Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore razmatrao je novi prijedlog zakona o oružju. Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, cilj donošenja novog zakona je smanjenje broja ilegalnog oružja i municije i, istovremeno, povećanje ukupne bezbjednosti, prenosi agencija Anadolija.

“U Crnoj Gori imamo preko 80 hiljada dozvola za držanje oružja, od kojih je oko dvije trećine isteklo. Analiza je pokazala da je u 2013. i 2014. godini bilo oko 70 odsto uslovnih kazni za neovlašćeno držanje oružja. Zato, prema novom zakonu, ko ne produži dozvolu, oružje će mu biti oduzeto. Nakon usvajanja ovog zakona, započećemo kampanju “Poštuj život, vrati oružje”. Ko bude vratio oružje, neće biti prekršajno i krivično gonjen”, kazao je ministar Konjević.

Novim zakonom je predviđeno i da cijena nove dozvole za držanje oružja bude 70 eura, što je prema mišljenju pojedinih opozicionih poslanika u Skupštini Crne Gore, previše. 

“Ako imate novca da kupite pištolj od 400 ili 500 eura, onda imate i 70 eura da platite obnavljanje dozvole. Ključni problem nelegalnog posjedovanja oružja jesu ratne devedesete godine. Tada se oružje dijelilo”,istakao je Konjević.

Uprava policije Crne Gore je prošle godine oduzela više od hiljadu komada vatrenog oružja, od čega je najveći dio bio u ilegalnom posjedu.

1 komentar

  1. Spot up with this write-up, I truly think this website requirements a lot more consideration. I’ll oftimes be again to read additional, thank you that info.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com