Istanbulska noć užasa: „Smrt Makabiju i Jovčiću”! - Volim Podgoricu

Istanbulska noć užasa: „Smrt Makabiju i Jovčiću”!

Umjesto na košarkaško, teren Galatasaraja, u meču sa Makabijem, ličio je je bojno polje! Umjesto sportskih, sa tribina “Abdi Ipekčija” su se orili ratnički pokliči, koji su sve vrijeme imali plotunsku podršku upaljača, novčanih kovanica i sitnih predmeta. Jedan je na kraju utakmice pogodio fizoterpauta gostiju Avija Kovlaskog u glavu, napravivši mu posjekotinu.

Ali, sav taj “rat” nije bio dovoljan treneru domaćih, Erginu Atamanu, istom onom koji je prvo oslovio navijače Crvene zvezde terotistima. Poslije sirene za kraj produžetka sav razularen pokušao je da se verbalno obračuna sa sudijama. Najviše je na Atamanovom udaru bio jedan od najboljih sudija u Evropi Milivoje Jovčić, što je uzrokovalo da se na društvenim mrežama pojavi inflacija prijetećih poruka našem arbitru, da bi turski stručnjak na konferenciji za štampu histeričnim tonom rafal usmjerio i na Evroligu!

Dan poslije dvosatnog rata, trener Makabija Gaj Gudes je još u nevjerici kroz šta je njegov tim prošao u Istanbulu.

– Od početka utakmice je nametnuta loša atmsofera – počinje za “Novosti” Gudes, koji je i kao igrač i kao dugogodišnji član stručnog štaba Makabija, prokrstario Evropom uzduž i poprijeko nekoliko puta, ali “istanbulsku noć užasa” nigdje nije doživio.

– Igrali smo svugdje, i u Beogradu i u Atini, sa Partizanom, Zvezdom, Panatianikosm, Olimpijakosom… Uvijek je sportski vruća atmosfera, gdje se navijači trude da pomognu svom timu. Ali, na kraju, uvijek jedni drugima pružimo ruku. Nigdje nismo imali problem kao protiv Galatasaraja. Konstantno su na teren padali sitni predmeti. Vidjeli ste kako je prošao naš član stručnog štaba. Da ne pominjem koje su sve parole bile uzvikivane sa tribina. Obezbjeđenje je na kraju dobro reagovalo, pa nije bilo problema van parketa, ali zar je to sreća? Šta bi bilo da još neko pogođen, da je teže povrijeđen… Čemu sve to?

Vaš kolega, trener Galatasaraja, pokušao je krivicu da prebaci na sudije i na Evroligu.

– Stvarno ne razumijem šta to znači. Zar je bitno koji je i odakle je sponzor. Pa ovo je košarka, igra se na terenu. Koliko puta smo mi gubili i pobjeđivali. Možda se i desilo da su sudije pogriješile, jer svi smo ljudi, napravimo grešku, ali nikad nismo komentarisali arbitre, već se trudili da vidimo koje su naše greške i da njih ispravimo. Pa mi smo imali 10 poena prednosti tri minuta prije kraja. I šta je trebalo da kažemo da je neko drugi kriv što smo ih “ispustili”. Ovakav način opravdanja i pominjanja sponzora je pritisak koji nema nikakve veze sa sportom. Nedopustiv je.

Da li će Makabi, koji se ni kriv ni dužan, osim što je sportski, na terenu, pobijedio, reagovati?

– Vjerujem da će uprava kluba razgoivarati sa Evroligom, da se koliko je do nas, utičemo da se ovakve stvari ne ponove, ne nama, nego bilo kome.

POZIVI NA LINČ
Većim dijelom utakmice su odzvanjale uvredljive parole na račun Makabija i izraelskog naroda u kojima se njima željela smrt. Nazivani su i teroristima. Koliko je bilo učestalo svjedči i molba ofiicijelnog spikera da se pretsane sa time “jer Evroliga posmtara cijelu akciju navijača”. Međutim, ni to nije uspjelo da utiša publiku, čiji je izliv bijesa bio najvidljiviji na kraju produžetka, kada je cio parket bio preplavljen predmetima ubačenim sa tribina.

TURCIMA PRIJETE DRASTIČNE KAZNE
Sudijska trojka je odmah po okončanju utakmice unijela sve primjedbe u zapisnik. To znači da će Evroliga automatski pokrenuti disciplinski postupak protiv Galatasaraja. S obzirom na to da je istanbulski klub već jednom snosio posljedice, zbog nereda i ubistva navijače Zvezde, Marka Ivkovića, izvesno je da će ovog puta biti opet drastično kažnjeni i da sankcije neće zaobići trenera Ergina Atamana.

(Novosti)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com