Pomozite svojoj štitnoj žlijezdi da bolje obavlja svoju funkciju - Volim Podgoricu

Pomozite svojoj štitnoj žlijezdi da bolje obavlja svoju funkciju

Smanjenje tiroksina, hormona koji proizvodi štitna žlijezda, čine tijelo da uspori, dobije na težini, bude umorno, a kako se metabolizam usporava, često dolazi i do uvećanja tjelesne težine i zatvora…

Od autora dr Rite Luiz, ljekara naturopate i autora knjige “Snaga iznutra” (The Power Within), saznajemo šta je zapravo hipotireoza i koje prirodne, holističke mjere treba preduzeti ukoliko imamo problem sa štitnom žlijezdom.

Hipotiroidizam znači da tiroida ne proizvodi dovoljno svog hormona, a ovo najčešće nastaje kao posljedica disfunkcije tiroide same po sebi. Ukoliko se osoba riješi na njeno uklanjanje, tijelo je nemoćno da stvori odgovarajuće hormone, a ukoliko se odstrani samo jedan njen dio, biće u mogućnosti da ih još neko vrijeme proizvodi u dovoljnoj količini, ali vremenom sagorijeva u trošenju.

Najčešći uzrok hipotiroidizma je upala koja oštećuje tkivo štitne žlijezde, a imune ćelije u tijelu, koje se normalno bore protiv infekcija, okreće protiv same tiroide i potrebnog stvaranja hormona. Hipotiroidizam se često sreće kod žena nakon porođaja pa stoga često miješa sa postporođajnom depresijom. Ljekovi, kao što je litijum, takođe uslovljavaju tiroidnu disfunkciju. Iako rijetko, poremećaji rada pituitarne ili hipotalamičkih žlijezda u mozgu takođe mogu voditi ovom kao i drugim hormonskim neravnotežama.

Šta preduzeti?

1. Smanjite unos soje. Soja umije da smanji funkciju tiroide, a pokazalo se da pretjerano konzumiranje soje može da izazove gušavost (uvećanje tiroide) kod zdravih osoba.

2. Alkalizujte tijelo! Ovo je najpre dobra preventiva kako do oboljenja tiroide ne bi ni došlo. Oslobodite se, zato, zasićenih masnoća iz ishrane jer upravo one narušavaju funkciju tiroide.

3. Uravnotežite nivo estrogena u organizmu kako estrogen usporava rad tiroide.

4. Ukoliko konzumirate meso, birajte samo ono koje je organski proizvedeno kako biste izbjegli mesa prepuna dodatih hormona, datih da uvećaju težinu stoke za prodaju.

5. Vitamin B3 (niacin), koji se često koristi za smanjenje nivoa holesterola, pokazao se i da spušta nivo tiroidnih hormona.

6. Gentian je, takođe, poznat po tome da normalizuje funkciju tiroide.

7. Uvrstite u svoju ishranu alge, jer su bogate jodom koji tijelu treba da bi proizvodilo tiroidne hormone.

8. Ukoliko je prateći problem depresija, probajte da kantarionom pomognete tijelu u podizanju raspoloženja.

9. Uzimajte dodatak cinka i selena jer studije pokazuju da njihov veći nedostatak može da umanji nivoe hormona štitne žlijezde.

10. Kokosovo ulje stimuliše štitnu žlijezdu i svakako je dobar izbor kod hipotireoze.

Ipak, uvijek je “bolje spriječiti nego liječiti” te živjeti što zdravije, “alkalnije”, aktivnije, kako bismo dali sve od sebe da ono što predstavlja lijek, zapravo učinimo dobrom preventivom!

(Lisa)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com