Izgled jezika govori o vašim zdravstvenim problemima - Volim Podgoricu

Izgled jezika govori o vašim zdravstvenim problemima

Dijagnostikovanje bolesti i cjelokupnog zdravstvenog stanja na osnovu boje i strukture jezika obilježje je kineske i zapadne medicine. Zbog toga ne čudi kada ljekari pitaju pacijente da otvore usta i kažu “Aaa” pri redovnom pregledu.

Imajući ovo u vidu, tim istraživača osmislio je dijagnostički sistem dizajniran da pomogne ljudima koji žive u udaljenim područjima. Ovaj kompjuterski sistem može da odgovori na pitanja o simptomima korisnika i da na osnovu digitalizovane slike jezika ponudi odgovarajuću dijagnozu.

Nova studija nedavno je objavljena u časopisu International Journal of Biomedical Engineering and Technology, a u članku je detaljno opisano kako novi sistem funkcioniše i na koji način svi ljudi jednostavno mogu provjeriti svoje zdravstveno stanje.

Istraživači savjetuju da uzmete ogledalo u ruke i da ako prepoznate neki od ovih simptoma, hitno posjetite svog izabranog ljekara.

1. Glatka i blijeda površina. Jezik bi trebalo da bude malo hrapav, ali ako osetite da je vaš gladak, to može biti znak nedostatka gvožđa ili vitamina B12 u organizmu, tvrdi Stiven Lem, internista na jednoj klinici u Njujorku.

2. Crna boja ili dlakavi jezik. Mnogima će ovaj termin zvučati odbojno, ali zaista je moguće naći folikule dlaka na jeziku kod nekih osoba. To znači da morate više da povedete računa o svojoj oralnoj higijeni. Takođe, crn jezik može biti i znak gljivične infekcije ili stanja prouzrokovanog dijabetesom.

3. Suviše veliki jezik. Ukoliko osjećate da vam je jezik otekao i postao suviše veliki, to je znak da možda imate hipertireozu.

4. Ispucali jezik. Ako primjetite duboke pukotine na površini jezika ili sa strane, moguće je da imate neki autoimuni poremećaj.

5. Bijeli jezik. Ovo bi mogao biti znak gljivične infekcije.

(Stil)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com