Home / ŽIVOT + / Zdravlje / Žene riješite se simptoma PMS-a

Žene riješite se simptoma PMS-a

1. Povedite računa o ishrani

Previše soli dovodi do nadutosti, kofein može da učini da se osjećate iziritirano i anksiozno, alkohol će pogoršati depresiju a previše slatkiša će vam poremetiti nivo šećera u krvi i raspoloženje.

Zato bi trebalo da se potrudite da jedete više presnog voća i povrća, da unosite što više vode i da izbjegavate prejedanje slatkišima. Znamo da ste hiljadu puta čuli ovaj savet, ali ljudi ga stalno ponavljaju zato što je stvarno efikasan. Nažalost, u PMS-u žene najmanje vode računa o ishrani.

2. Ćešće vježbajte

Fizička aktivnost može da umanji i fizičke i mentalne simptome kažu doktori. Iako žene kažu da nemaju energije u ovom periodu, baš zato je bitno da vježbaju, jer ćete se tako osjećati bolje.

Bitno je da odaberete one vježbe koje će vam ubrzati puls, ali koje vam ujedno i prijaju.

3. Pijte vitamine

Doktori kažu da određeni vitamini mogu da ublaže simptome PMS-a, a to se posebno odnosi na vitamine B6 i E. Međutim, ne postoje dokazi da ovo zaista funkcioniše, ali žene širom sveta kažu da imaju slabije simptome kada redovno uzimaju vitamine.

4. Riješite se stresa

Da bi vam PMS protekao što bezbolnije, bitno je da u ovaj period mjeseca uđete opušteni i bez stresa. Prije svega bi trebalo da se potrudite da budete naspavani, jer nedostatak sna ima izuzetne negativne efekte na cio organizam.

A zatim se svjesno potrudite da smanjite nivo stresa. Možete da pokušate sa jogom, masažama i opuštajućim kupkama. Ovo je period u kom imate izgovor da sebi ugađate – iskoristite to.

5. Razmislite o diureticima

Možda vam ovo zvuči kao blesav savjet, ali istina je da mnoge žene tokom onih dana imaju problema sa oticanjem nogu i ruku, a do toga dolazi zbog nakupljanja tečnosti u organizmu.

Zato se posavjetujte sa ljekarom o diureticima. Oni će vam pomoći da iz tijela izbacite višak tečnosti, a zajedno sa njom i toksine.

6. Zapišite simptome

PMS nije izmišljen, ali kako biste bili sigurni da zaista imate simptome ovog sindroma, a ne nekog drugog poremećaja, bilo bi dobro da nekoliko mjeseci zapisujete svoje simptome.

Ljekari kaži da PMS može lako da se pobrka sa pravom depresijom, koja mora da se liječi.

7. Uzmite analgetike

Nema potrebe da trpite bolove tokom onih dana. Slobodno uzmite analgetike kada se ne osjećate dobro. Bitno je da ih ne uzimate redovno i svakodnevno, ali nekoliko dana tokom mjeseca vam neće naškoditi, a osjećaćete se mnogo bolje.

 (24 sata)

Check Also

ISPOVIJEST MARINE TUCAKOVIĆ: Kako sam preživjela RAK, šta sam jela i pila, ali cigarete nisam OSTAVILA!

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *