Uskoro heliodrom u Porto Montenegru - Volim Podgoricu

Uskoro heliodrom u Porto Montenegru

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je građevinsku dozvolu za gradnju heliodroma u Porto Montenegru.

Prethodno, upravo zabog nemanja ovog dokumenta, izdavanje dozvole bilo je obustavljeno. Budući heliodrom sa pratećim objektima i strukturama biće izgrađen na dvije urbanističke parcele i dijelu još jedne parcele u zahvatu Državne studije lokacije “Arsenal” Izmjene i dopune u Tivtu, prenosi Radio Jadran.

Heliodrom će biti površine 4.256 metara kvadratnih i biće namijenjen za međunarodni javni vazdušni saobraćaj i imaće rulnu stazu, pristupnu saobraćajnicu, pješaču stazu, terminalni plato i hangar.

Agencija za zaštitu životne sredine je u novembru 2014. godine kompaniji Adriatic Marinas izdala saglasnost na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za izgradnju helidroma, na predviđenim lokacijama.

Na javnoj rasparavi o procjeni uticaja na životnu sredinu izgradnje heliodroma, koja je održana u oktobru prošle godine, najviše primjedbi se odnoslilo na činjenicu da elaborat ne tretira zaštitu ornitofaune u gradskom parku, odnosno pet zaštićenih ptičjih vrsta, kao i to da će najveću buku trpjeti stanovnici Seljanova.

Ukazano je da Porto Montenegro planira da pravi heliodrom na pacelama koje se nalaze u neposrednoj blizini velikog Gradskog parka u Tivtu koji je zaštićeni objekat prirode, te u blizini kompleksa prosvjetnih ustanova. Na dvije predviđene parcele u DSL Arsenal su namijenjene za “stanovanje srednje gustine” i “mješovitu namjenu”.

To podrazumijeva da se na njima mogu graditi luksuzni kondominijumu sa stanovima, trgovinama i lokalima, objekti kulture i ostalih društvenih djelatnosti, bazeni, teniska igrališta, fontane, ali ne i heliodrom.

Inače, na tim parcelama početkom maja prošle godine nekoliko dana funkcionisalo je privremeno sletište za helikoptere, ali je 15. maja Inspekcija za sigurnost vazdušnog saobraćaja izrekla privremenu mjeru zabrane korišćenja letilišta.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com