Doplatne karte za parking biće zamijenjene prekršajnim nalogom. Ko će vratiti pare građanima? - Volim Podgoricu

Doplatne karte za parking biće zamijenjene prekršajnim nalogom. Ko će vratiti pare građanima?

Doplatne karte podgoričkog Pakring servisa, u iznosu od 20 evra, koje je Ustavni sud proglasio neustavnim i nezakonitim, biće ubuduće zamijenjene – prekršajnim nalogom, najavljeno je iz Glavnog grad. Ova odluka je spremna i čeka javnu raspravu.

U gradskoj administraciji, međutim niko nije komentarisao odluku Ustavnog suda koja je praktično “ukinula” doplatne karte i ukazala na to da su naplaćivane – nezakonito. Kako su u Glavnom gradu rekli Danu, još uvijek nisu dobili odluku Ustavnog suda. Niko još uvijek nema odgovor na pitanje – da li će novac koji su građani Podgorice uplaćivali na ručun Parking servisa, po nezakonitom osnovu, biti vraćen? 

U prošloj godini prihod od doplatnih karti bio je 61.500 evra. 

Ustavni sud Crne Gore donio je odluku da odredba člana 28 Odluke javnim parkiralištima na teritoriji Glavnog grada, koja se odnosi na doplatnu kartu, nije ju skladu sa Ustavom i zakonom. 

U obrazloženju odluke koju je potpisala sudija Ustavnog suda, Desanka Lopičić, piše da Skupština Glavnog grada nije dostavila odgovor na stavove suda iznijete u rješenju o poretanju postupka.  U obrazloženju odluke o nezkonitosti ovog plaćanja navodi se da je “propisan psoeban osnov” kojim se Parking servisu daje za pravo da stiče pravo od ” posebne dolatne karte”.

“S obzirom na slučajeve za koje je propisno plaćanje doplatne karte, ona se ne može dovesti u vezu sa zakonskom obavezom koja se odnosi na utvrđivanje elemenata za formiranje naknade za korišćenje komunalnih usluga”, navodi se u odluci Ustavnog suda.

oplatna karta, prema mišljenju Ustavnog suda nije u skladu ni sa Zakonom o obligacionim odnosima. 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com