28 JE SUDBINSKI BROJ TITA I JOVANKE: Odredio njihov, i put cijele Jugoslavije - Volim Podgoricu

28 JE SUDBINSKI BROJ TITA I JOVANKE: Odredio njihov, i put cijele Jugoslavije

U životu Titove udovice jedan broj odigrao je presudni faktor da njena sudbina bude takva, kakva je i bila, a ovo je priča o malo poznatoj činjenici iz života najpoznatije Ličanke.

Sudbina Jovanke Broz, supruge doživotnog predsjednika SFRJ i KPJ Josipa Broza Tita zaista je čudna, a malo je poznato da je nju odredio jedan broj – 28.

Zbog čega je baš ova cifra bila sudbonosna za ovu najpoznatiju Ličanku, koja je godinama živjela u strogoj izolaciji i bez dokumenata.

Odgovor na pitanje zašto je baš broj 28 toliko uticao na sudbinu Jovanke Broz može se naći pažljivim čitanjem njene biografije, a evo i kako:

Krenimo redom…

Jovanka Budisavljević rođena je u decembru 1924. godine u zaseoku Pećane kod Korenice, u Lici, tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, a imala je 28 godina kada se udala za Tita.

Aprila 1952. godine na tajnom vjenčanju u Iloku, u vili Dunavka Jovanka Budisavljević (28) rekla je sudbonosno DA i udala se za Josipa Broza Tita (60). 

Kumovi na venčanju bili su Aleksandar Ranković i Ivan Gošnjak, a urbana legenda kod Srba glasila je, da joj je majka na vijest da se udala za Tita, poručila: “Mogla si ćerko i boljeg da nađeš” (ova nikad provjerena priča prenosila se s koljena na koljeno).

Drugi sudbonosni događaj pod okriljem broja 28 je smrt Josipa Broza, jer kada je umro Tito 4. maja 1980. godine u 15.05 sati, to je bio najtužniji dan u životu Jovanke.

Da se sudbina opet poigrala sa njenim životom govori u prilog činjenica da je Brozova udovica nakon 28 godina braka i ostala bez voljenog Tita! (Nikada se zvanično nisu razveli).

Treća sudbonosna cifra 28, nalazi se u činjenici da je 28 godina Jovanka Broz provela u zatočeništvu i bez ličnih dokumenata.

Od dočeka Nove godine 1977. godine u novosadskom hotelu “Park” Tito i Jovanka nisu bili u braku, ali se nikada nisu razveli. Od tada je Jovanka Broz bila pod kontrolom nesuđenih Titovih nasljednika Staneta Dolanca i generala Nikole Ljubičića.

Jovanki čak nisu dali da posjeti Tita kada je zbog bolesti ležao u Kliničkom centru u Ljubljani.

Njih dvojica su je optužili za izdaju Tita i održali 59 sjednica predsjedništva SFRJ na kojoj su osuđivali Jovanku Broz. Za kaznu je 1981. godine ekskomunicirana, oduzeta su joj lična dokumenta, nakit, sva lična i službena imovina.

Jovanka nije imala ni lične dokumente, pasoš i ličnu kartu, sve do 2009. godine.

(kurir)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com