U Ukrajini utihnulo oružje, čeka se povlačenje teškog naoružanja - Volim Podgoricu

U Ukrajini utihnulo oružje, čeka se povlačenje teškog naoružanja

Na istoku Ukrajine u ponoć je,prema lokalnom vremenu, stupilo na snagu primirje, na osnovu sporazuma postignutog u četvrtak u Minsku.

U ponoć, kako je dogovoreno, svaka strana, ukrajinska vojska i proruski pobunjenici, treba da povuče teško naoružanje sa linije fronta, čime bi bila stvorena tampon zona.

Povlačenje ostalog naoružanja trebalo bi da počne u ponedjeljak,i trajalo bi dvije nedjelja. U sporazumu nijesu naznačeni detalji o povlačenju trupa.

Putin potvrdio posvećenost primirju

Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je u telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Fransoa Olandom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel svoju posvećenost prema primirju u istočnoj Ukrajini koje je stupilo na snagu u ponoć, saopštila je večeras Jelisejska palata.

“Lideri, među kojima posebno Putin, istakli su značaj primjene prekida vatre. Putin je sam rekao da su proruski pobunjenici spremni na primrije”, navela je Jelisejska palata i dodala da je telefonski razgovor održan večeras oko 22.00.

Oland, Putin, Merkel i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko sjutra će učiniti prvu procjenu primjene prekida vatre.

Prethodno je danas Porošenko upozorio da će zavesti vojnu upravi na teritoriji čitave Ukrajine ukoliko primirje ne stupid na snagu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com