Danas 24 godine od prve Đukanovićeve Vlade - Volim Podgoricu

Danas 24 godine od prve Đukanovićeve Vlade

Na današnji dan, prije 24 godine Skupština Crne Gore, izabrala je prvu Vladu, nakon prvih višestranačkih izbora, poslije Drugog svjetskog rata. Za prvog premijera izabran je Milo Đukanović. Vlada imala je šest ministara bez portfelja i 13 resornih.

U Crnoj Gori je tako počeo period višestranačja. Od 1990. do 2014. bilo je deset vlada, a premijeri i većina ministara bili su iz Demokratske partije socijalista, koja je na parlamentarnim izborima, samostalno ili u koalicijama dobijala većinsku podršku građana, piše Pobjeda.

Kuriozitet je da većina vlada, iako su najčešće imale apsolutnu podršku u parlamentu, zbog raznih razloga, nijesu “odradile” puni mandat.

Milo Đukanović je, tada, na svoj 29. rođendan, kao najmlađi premijer u Evropi, počeo državničku karijeru. Dvadeset četiri godine kasnije, Đukanović šesti put obavlja dužnost premijera, a bio je i predsjednik Crne Gore. Od 1996. godine napravio je konačni otklon od politike Slobodana Miloševića i poveo Crnu Goru putem obnove nezavisnosti, što je i ostvareno 21. maja 2006. 

Nova Vlada je ponudila izlaz: napuštanje dogovorne ekonomije, koja je tada bila dominantna, razvoj kroz promjenu nepovoljne privredne strukture, modernizaciju sabraćajne infrastrukture (izgradnja autoceste koja bi se priključila na auto-put kroz Srbiju), reformu državne uprave, proizvodnju zdrave hrane, razvoj turizma, uvođenje finansijske policije, raščišćavanje odnosa sa Saveznim izvršnim vijećem.

Događaji koji su uslijedili, raspad SFRJ, rat u Hrvatskoj i BiH, sankcije međunarodne zajednice, razorna inflacija, slijeđenje puta Slobodan Miloševića i sve što je uz to išlo nijesu omogućili ovoj vladi da sprovede ni mali dio planiranog.

Vlada je u toku dvogodišnjeg trajanja pretrpjela niz personalnih promjena zbog odlaska na druge dužnosti i ostavki nekih ministara.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com