Imaju samo 13 godina, a njihova humanost nema granica - Volim Podgoricu

Imaju samo 13 godina, a njihova humanost nema granica

Ana, Marija, Ruža, Andrijana, Anastasija, Aleksandra, Katarina, i Mina su djevojčice koje se bave sakupljanjem pomoći za bolesne i ugrožene sugrađane.

Izvodeći koncerte, vikendom u Knez Mihajlovoj ulici, na Novom Beogradu, u Domu omladine, za osam mjeseci sakupile su 720 000 dinara (oko 7.000 evra). Sav novac uplatile su za liječenje brojne djece i kako kažu, nastavljaju da pomažu nemoćnima i bolesnima.

Kad su osnovale vokalno instrumentalnu grupu M. A. prije godinu dana nisu ni slutile da će njihova humanitarna misija dospjeti u sam vrh pažnje javnosti i zahvalnosti za ono što su učinile. „Nismo znale da ljudi toliko cijene, to što mi radimo“, skromno komentarišu djevojčice.

Početak humanitarne aktivnosti odvažnih djevojčica, bio je u martu prošle godine kad su čule da nedostaje novac za liječenje malene Une Savić oboljele od leukemije. Una je uspješno izliječena i danas je zdravo dijete, a djevojčice sa Karaburme neumorno i otvorenog srca krenule su u sledeće poduhvate.

Pored Une prikupnjeni novac su uplatile za pomoć Nađi, Sandri, Aleksi, poplavljenima, udruženju „Srce moje“, djeci bez roditeljskog staranja i dr.

Saosjećanje sa ljudima u nevolji pokrenulo je djevojčice da nešto učine za njih. Osmočlana muzička grupa kojoj su dale naziv M. A. – jer imena većine devojčica iz grupe počinju sa M ili A – samoinicijativno su se organizovale za humanitarnu aktivnost, iako imaju tek po 13 – 14 godina.

U Osnovnoj školi „Dr Arčibald Rajs“ nastavnici i učenici imaju samo riječi hvale, u svemu ih podržavaju. Sve su odlične učenice. U godišnjaku škole na počasnom mjestu stoje isječci iz novina o njihovim učenicama na koje su ponosni, kao i na humanitarni koncert u školi sa još nekim grupama, koji su one inicirale.

Poslednji vikend januara humane devojčice Palilule, pjevajući i svirajući u Knezu posvetile su sakupljanju novca za jednu materijalno ugroženu porodicu. Radi se o bliskim ljudima pa neće da pominju imena, jer ne žele da ih dovedu u neprijatnu situaciju. Kažu, da je najvažnije pomoći ljudima u nevolji, nije važno o kome se radi.

Zajedno odlučuju kome će pomoći i uplatiti novac. Kažu da prate novine i internet ili kad čuju da je nekome hitno potreban novac, one se organizuju i kreću u svoju najvažniju misiju. „Pjevaćemo za sve kojima je teško. Naše malo, nekima je mnogo“, poručuju samouvjereno.

(prva)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com